image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon, cu avertizări pentru Maia Sandu la final de mandat: „Totul abia începe! Cei cu protestele vor trece la Președinție”

„Eu vă promit că totul abia începe”. Este mesajul pe final de mandat al președintelui Igor Dodon adresat astăzi oponenților săi politici. În ultima zi la Președinție, Igor Dodon a ținut să iasă cu un discurs în care a venit cu sfaturi, dar și avertizări în adresa noului președinte și a lansat prognoze cu privire la viața politică din Republica Moldova.

„Transmit următorului președinte o instituție credibilă și puternică din toate punctele de vedere. Până în 2016, instituția prezidențială era una de formă, în care moldovenii nu aveau încredere. Practic, deciziile se luau în altă parte, iar la Președinție se formaliza doar. Pentru prima dată din 2009, a devenit cu adevărat puternică, funcțională, cu agenda sa separată în interesul cetățenilor”, a declarat Igor Dodon.

El a adăugat că „toate acestea se pot pierde” și că noul președinte trebuie să-și asume „rolul de mediator” între forțele politice.

„Nu trebuie să atragă țara în lupta geopolitică între marile puteri: Rusia, UE, SUA. Nu luați partea nimănui. Interesele RM trebuie să stea în capul mesei”, a spus Dodon.

„Vă deschid un secret pe care-l cunoașteți: nu poate fi președintele tuturor cetățenilor, președintele poate fi al majorității cetățenilor. Nu încercați să puneți diferite categorii cap în cap, etnii. Lucrul acesta va duce la o situație dificilă în societate”, a continuat cu recomandările președintele în exercițiu.

Igor Dodon a estimat că în RM se va ajunge la un „blocaj total” în următoarele 5-6 luni, dacă Maia Sandu va alege modelul de comportament al președinților de dreapta din timpul AIE.

„Și cei care fac proteste acum la Guvern, Parlament și vamă vor trece cu protestele la Președinție”, a mai spus Dodon.

Igor Dodon a reiterat că urmează să revină în funcția președinte al PSRM.

„Pe 30 decembrie va avea loc Congresul partidului unde am fost înaintat pentru a fi reales președinte al PSRM. Cu echipa PSRM suntem disponibili pentru a purta discuții cu toți deputații și noul președinte. Sunt două opțiuni: numirea unui Guvern de tranziție sau discutarea pașilor pentru alegerile anticipate”, a menționat el.

La finalul discursului, Igor Dodon a anunțat că va urmări activitatea noului președinte al RM, Maia Sandu.

„Perioada următoare va fi foarte interesantă. Stimați și unii nestimați oponenți politici, totul abia începe, eu vă promit că totul abia începe. (...) Mă voi asigura ca noua guvernare și noul președinte să ia decizii și să lucreze pentru toți cetățenii și pentru țară. Am văzut critici în adresa mea, a Guvernului Chicu din partea celor care preiau responsabilitatea totală pentru țară începând cu ziua de mâine, nu pomâine. Responsabilitatea este pe voi. Am văzut foarte multe promisiuni electorale în recenta campanie. Vom urmări cum le îndepliniți. Vrem să înțelegem, a fost demagogie sau resposabilitate. Noi o să vă ajutăm să fiți responsabili, știm cum. (...) Aveți ce discuta de Crăciun, aveți când vă gândi. Noi am demonstrat ce am avut de demonstra, acum voi arătați ce puteți”, a conchis Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: