image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Consiliul Audiovizualului, cu mâinile legate; Liliana Vițu-Eșanu: „Nu avem pârghii pentru măsurile așteptate de la noi”

Consiliul Audiovizualului se declară cu mâinile legate, spunând că deciziile Comisiei pentru situații excepționale nu prevăd atribuții extinse pentru CA. Asta după ce, în ultimele două zile, Consiliul a fost somat de lideri de opinie, reprezentanți ai societății civile, persoane publice, internauți, să întreprindă măsuri împotriva dezinformării prin intermediul posturilor TV rusești retransmise pe teritoriul Republicii Moldova și chiar să urmeze expemplu țărilor baltice, care au interzis posturilor rusești, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.

„Pe parcursul zilei de ieri și astăzi am fost criticați, în special pe rețelele de socializare. Vreau să aduc câteva clarificări despre situația în care ne aflăm noi. Ieri am discutat despre convocarea acestei ședințe după declararea de către Parlament a stării de urgență, după declararea de către Comisia pentru situații excepționale a unor condiții de activitate în domeniul audiovizualului. Consiliului Audiovizualului nu i s-au acordat atribuții suplimentare pentru a întreprinde anumite acțiuni urgente în condițiile stării de urgență. În aceste condiții, suntem în situația de a activa în condiții normale. Am fost acuzați, ni se solicită să închidem, să stopăm, dar nu avem asemenea pârghii”, a menționat membrul CA, Eugen Râbca.

„De la ultima ședință de miercuri, CA monitorizează permanent felul în care este reflectată situația din Ucraina de principalii radiofurnizori. Am văzut cu toții mesajele publice și adresările către CA privind anumite acțiuni care se așteaptă din partea noastră. La moment, Consiliul Audiovizualului nu are pârghii pentru a lua măsurile așteptate. În acest sens este foarte important să facem cât mai operativ modul în care Consiliul va activa de acum încolo, monitorizările din oficiu. Monitorizăm la minut posturile cu cea mai mare audiență”, a declarat Liliana Vițu-Eșanu, președintele CA, în cadrul ședinței din această după-amiază.

Noutăţile partenerilor

comentarii: