image
Sursa foto: nytimes.com

Șeful CIA: „Ordinea mondială este din ce în ce mai fragilă”

Șeful CIA avertizează că o retragere a sprijinului SUA pentru Ucraina “ar alimenta ambițiile” Chinei în privința Taiwanului. Subliniază că, în acest moment, “ordinea mondială este din ce în ce mai fragilă”.

William Burns, șeful CIA, a declarat în fața Congresului american că “dacă se va vedea că ne retragem sprijinul acordat Ucrainei, acest lucru nu numai că va alimenta îndoielile aliaților și partenerilor noștri din Indo-Pacific, ci va alimenta ambițiile liderilor chinezi în situații neprevăzute, de la situația din Taiwan la toată Marea Chinei de Sud“.

În ceea ce privește furnizarea de armament, Burns a declarat că orice întârziere a ajutorului american pentru Ucraina va duce la câștiguri teritoriale suplimentare ale Rusiei în cursul anului viitor, iar consecințele vor fi resimțite atât în Europa, cât și în Pacific, scrie Biziday.

Acesta a notat că în ultimii doi ani Rusia și China și-au întărit relațiile. Astfel, schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut de la începutul războiului din Ucraina, iar exporturile chinezești de bunuri cu potențială utilizare militară s-au triplat din 2022 până în prezent.

Totodată, în cadrul aceleiași ședințe, șefii serviciilor de informații americane au avertizat că lumea se confruntă cu “o China ambițioasă, dar neliniștită, o Rusie conflictuală, cu unele puteri regionale, precum Iranul, și actori non-statali mai capabili, care sfidează regulile de lungă durată ale sistemului internațional, precum și importanța SUA în cadrul acestuia“. De asemenea, au descris o posibilă situație din ce în ce mai gravă pentru Ucraina, dacă Rusia ar produce multe proiectile de artilerie și s-ar aproviziona constant cu drone, proiectile și alte bunuri militare de la doi furnizori cheie, Coreea de Nord și Iran.

Vorbind alături de directorul Serviciul Național de Informații, Avril D. Haines, în cadrul ședinței anuale de evaluare a amenințărilor mondiale, Burns a mai declarat că, dacă ar primi ajutor financiar suplimentar, Ucraina ar putea să recâștige “inițiativa ofensivă” până la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2025, schimbare ce ar plasa Ucraina într-o poziție mai puternică pentru a negocia cu Vladimir Putin.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: