image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Aprobat de Guvern: Ajutor financiar în perioada rece a anului sub formă de plată monetară lunară și compensații în facturi

Programul de compensații la energie „Ajutor la contor” va cuprinde anul acesta două tipuri de compensații: compensație în factură la gaze naturale, energie termică și energie electrică și o compensație sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 de lei. De asemenea, vor exista șapte categorii de vulnerabilitate energetică, iar ajutorul pentru perioada rece a anului va fi majorat și integrat în programul de compensații, sub formă de plată monetară.

Modificările sunt prevăzute în proiectul unei hotărâri de guvern, aprobate astăzi de Executiv.

„Acestea vor asigura sporirea echității în acordarea compensațiilor în perioada rece a anului, prin țintirea mai bună a familiilor sărace, ajustarea mărimii compensațiilor în funcție de zona de reședință și tarifele la energie și introducerea unui punctaj suplimentar pentru gospodăriile care au în componență persoane cu dizabilități”, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Familiile cu copii mici, de asemenea, vor putea beneficia de compensații mai mari, pentru că în cazul acestora, din venitului global al gospodăriei vor fi excluse indemnizațiile pentru copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.

În sezonul rece 2023-2024, compensațiile la energie vor fi acordate doar gospodăriilor care se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md. Cetățenii se pot înregistra de pe 1 noiembrie până pe 25 noiembrie inclusiv. Cei care nu vor reuși să depună cererile până pe 25 noiembrie se vor putea înregistra și mai târziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Asistenții sociali și bibliotecarii vor oferi suport la înregistrare persoanelor care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale pentru a depune cererea online.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: