image
Sursa foto: Jurnal.md

Țărnă, despre calitățile actoricești ale lui Dodon din„sceneta” cu culiocul: „Cred că toți actorii sunt negri de invidie”

Procuratura Generală era datoare să se autosesizeze din start pe marginea imaginilor video în care apar Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon și celebra pungă cu presupusa mită de 600 mii de euro. Igor Dodon nu a negat că nu a spus ceea ce spune în imaginile video, ci a încercat să le dea un alt înțeles. Totodată el nu a negat autenticitatea și veridicitatea acelor înregistrări, este de acord că ele au avut loc. Prin urmare nici nu poate fi pusă problema că îi valabilă ori nu această înregistrare în calitate de probă. Declarația a fost făcută de Cristina Țarină, ex-director adjunct al Centrului Național Anticorupție, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Întrebat în ce mod au ajuns imaginile și dacă vor mai apare și altele de acest gen în spațiul public, deputatul Iurie Reniță s-a arătat deranjat de speculațiile lansate de socialiști că acestea i-ar fi transmise de fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc. El a reiterat că le-a primit în lădița poștală a parlamentului, pe un stick. „Cine a trimis-o, cum a trimis-o pentru mine nu contează. Aspectul acesta este unul pur speculativ. Am ieșit în fața cetățenilor cu aceste secvențe pentru că în primul rând este vorba de trădare de patrie, este vorba de corupție la cel mai înalt nivel și e vorba de tranzacționarea RM, ca la ruleta rusească. Dacă mai sunt, fac un apel către „Miami Pictures”, așa cum îl numește Vasile Bolea ori Igor Dodon pe regizor, fac un apel către cine vreți trimiteți-le, inclusiv domnului Bolea, important e să fie făcute publice” a menționat deputatul Iurie Reniță.

Experta anticorupție, Cristina Țarină, a menționat în context, că nu contează prin intermediul cui au fost mediatizate acele imagini. „Cred că domnul Reniță este persoana care nu ar ezita să facă publice niște imagini de interes public și vreau să cred că oricine i le-a transmis a mizat că nu le va tăinui. Surprinzătoare este reacția PG care a spus inițial că nu se poate autosesiza. Nu este adevărat. Procuratura se poate autosesiza. Și pe primele imagini video, de anul trecut, procurorul general a avut o poziție tranșantă solicitându-le procurorilor că imaginile să nu fie investigate împreună cu dosarul Bahamas, ci separat. Este vorba de aceeași garnitură de imagini. Igor Dodon nu spune că el nu a spus ceea ce apare în video, ci încearcă să-i dea un alt înțeles. Pentru mine, faptul acesta le oferă legitimitate acestor înregistrări. Persoana care e sub suspiciune nu neagă autenticitatea acestei înregistrări. Este de acord că ele au avut loc. Prin urmare nici nu se poate pune problema că îi valabilă ori nu această probă”, a menționat experta.

Cât despre declarația lui Igor Dodon că ar fi participat la o scenetă, Cristina Țarină a observat că Igor Dodon este „un actor de invidiat”.

„Cred că toți actorii din RM sunt negri de invidie pe calitățile actoricești ale președintelui țării care nefiind absolvent al Academiei de arte a reușit să fie foarte convingător. Am observat în acele imagini apar cel puțin patru oameni, inclusiv o domnișoară care intră. Dacă procurorii încep urmărirea penală și discută cu ei, poate află până la urmă că cineva a văzut ce s-a pus în celebra pungă ” a mai sugerat experta.

Invitații la emisiune au concluzionat că la un de la căderea regimului lui Vladimir Plahotniuc, din păcate încă RM nu poate fi considerată un stat cu instituții libere și democratice. „Ne-am asumat responsabilitatea că scăpăm de un criminal, dar am dat de un corupt”, a menționat Iurie Reniță. La rândul său, Cristina Țărnă, a observat că nici schimbarea procurorului general, nu a adus vreo schimbare semnificativă. „Deocamdată nu vedem condamnări, vedem anulări de condamnări”, a spus ea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: