image
Sursa foto: Curentul.md

Tofilat, noi dezvăluiri despre laundromat: În 2010, avocatul lui Platon a fost consilierul lui Tănase

Ion Dorogoi, unul dintre avocații lui Veaceslav Platon, a participat în anul în calitate de consilier în cadrul Ministerului Justiției la elaborarea proiectelor de lege privind plafonarea taxei de stat și a unor modificări la codul de executare, care în opinia mai multor experți au facilitat operațiunea de spălare de bani prin Republica Moldova. Dezvăluirile îi aparțin fostului consilier prezidențial Sergiu Tofilat și au fost făcute miercuri, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

„2 iulie 2020. Parlamentul aprobă modificări la codul de executare, care le permit executorilor judecătorești să pună sechestru pe conturile terților (...). Alexandru Tănase a fost autorul. În grupul de lucru al lui Alexandru Tănase a fost avocatul lui Platon, îi spune Ion Dorogoi, consultant superior în cabinetul ministerului Justiției”, a declarat Tofilat.

Tofilat susține că, ulterior, Dorogoi împreună cu Olga Punga, angajată a unei bănci controlate de Platon, „falsificau ordinele de plată ale taxei de stat care se duceau în judecată”.

„Aceste modificări legislative, taxa de stat în mai 2010 și modificarea codului de executare, au fost promovate de Ion Pleșca și Vitalie Nagacevschi în Parlament. Nagacevschi care a fost, în 2008, reprezentantul offshore-ului Dagget, prin care Platon încerca să extragă 4 milioane de dolari de la fabrica de sticlă. Iar Ion Pleșca, după câteva luni a început să obțină credite de 100 de mii de dolari de la două bănci ale lui Platon și a fost promovat la Curtea de Apel”, a mai spus Tofilat.

Iar jurnalistul Alexandr Petkov a declarat că „esența laundromatului a început în anul 2010, în urma modificărilor legislative inițiate de Tănase și Platon”.

În mai 2010, Ministerul Justiției anunța într-un comunicat de presă că „legea privind plafonarea taxei de stat pentru cererile de judecată a fost susţinută de Legislativ ”.

„În prezent, în conformitate cu prevederile Legii privind taxa de stat, la înaintarea cererii de judecată se percepe o taxă de stat în cuantum de 3 % din valoare acţiunii cu caracter patrimonial sau din suma încasată, cuantumul maxim nefiind însă limitat. Astfel, în unele cazuri, cota procentuală de 3% din valoarea acţiunii poate constitui sume excesive”, motiva Ministerul Justiției în frunte cu Tănase atunci aceste modificări.

Noutăţile partenerilor

comentarii: