image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Jurnalist, despre revenirea lui Vasile Tarlev în politică: „Un actor mult prea mic pentru jocurile mari ale Rusiei” // VIDEO

Ex-premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, și-a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute revenirea în politica moldovenească: Unele surse confidențiale spun că aducerea acestuia în scenă ar fi gândită la Moscova, cu implicarea în acest proiect a fugarului Ilan Șor, în timp ce fostul premier neagă aceste informații. Totuși, jurnalistul Ion Terguță a declarat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, că Tarlev constituie un actor prea mic pentru ca să conteze în ochii Kremlinului, iar reanimarea politică a lui ar fi planificată de anumite grupuri locale.

Acum câțiva ani, s-ar mai fi încercat încă o dată reanimarea și reabilitarea politică a fostului premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev. Totuși, atunci, intenția nu s-a încununat cu succes, eșuând în cele din urmă.

Ceea ce vedem astăzi este că se conturează o nouă tentativă de a-i țese un drum lui Vasile Tarlev în politica țării.

„Vasile Tarlev a fost reanimat în politică acum câțiva ani. Și știu că a a existat un asemenea grup de inițiativă venit din Taraclia, pentru că aceste persoane, la un moment dat, erau și în platforma DA. După aceasta, ele au plecat de la noi, pentru că își doreau această susținere pentru Vasile Tarlev. Dar ea nu a mers și probabil că acest grup încearcă să-l reanimeze din nou pe Vasile Tarlev și să-l implice în politică”, a menționat jurnalistul.

Acesta este de părere că ideea potrivit căreia în spatele reanimării lui Tarlev ar sta Kremlinul, este una mult prea ambițioasă, întrucât fostul prim-ministru al Republicii Moldova constituie în prezent un actor politic cu prea puțină importanță politică pentru ca să conteze cu adevărat.

„Eu nu cred că rușii pun foarte mult accent pe Vasile Tarlev. S-ar putea să fie mai curând o inițiativă venită de la noi, de aici, pentru a încerca cumva să folosească o anumită notorietate a lui Vasile Tarlev într-un context electoral. Dar mie nu mi se pare un actor relevant pentru a putea discuta acum despre el. Da, Igor Dodon este un subiect demn de analiză, dar și Vlah la fel. Faptul că se află la Moscova ar trebui să-l luăm în considerație și să-l analizăm. Tarlev mi se pare un actor mult prea mic pentru jocurile mari ale Rusiei”, a adăugat Ion Terguță.

Amintim că Vasile Tarlev și-a anunțat săptămâna trecută revenirea în politică. Cel mai longeviv prim-ministru al Republicii Moldova, care a ocupat acest post în anii 2001-2008, Tarlev a fost ales vineri președinte al Partidului „Bugeacul nostru”, creat la Comrat în noiembrie 2022 și redenumit tot astăzi în „Viitorul Moldovei”.

Lansarea noului partid a fost anunțată într-o conferință de presă de către Valerii Ianioglo, fost bașcan interimar și prim-vicepreședinte al comitetului executiv al autonomiei găgăuze. Ianioglo și-a început cariera în structurile KGB din RSS Moldovenească. Tot el a fost cel care a propus redenumirea partidului și numirea lui Vasile Tarlev în calitate de președinte al „noii-vechi” formațiuni. Prima țintă a partidului sunt alegerile parlamentare din 2025, a declarat Tarlev.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: