image
Sursa foto: ServiciulVamalRM

Ponderea traficului ilicit cu produse din tutun din Republica Moldova a coborât la un minim istoric

Traficul ilicit cu produse din tutun provenite din Republica Moldova înregistrează cea mai marescădere din ultimul deceniu. Potrivit datelor celui mai recent studiu Novel Research, ponderea țigaretelor provenite din țara noastră în comerțul ilicit din România, în ultimul trimestru din 2021, a ajuns la 5%, comparativ cu 12,3% înregistrate în luna iulie curent, ceea ce reprezintă o diminuare cu 7.3 p.p. Scăderea până la 5% a ponderii produselor provenite din Moldova reprezintă un minim istoric.

„Eficientizarea domeniului antifraudă și sporirea măsurilor de combatere a contrabandei au contribuit la diminuarea cantității produselor din tutun din țara noastră, ajunse ilegal în România. Tendința este confirmată și de datele statistice deținute, care arată o creștere de 60% a țigărilor depistate și ridicate de subdiviziunile Serviciului Vamal în anul 2021 (ianuarie-noiembrie), comparativ cu anul 2020”, informează Serviciul Vamal.

Un alt factor care a condus la diminuarea traficului ilicit de țigarete reprezintă micșorarea, la 1 ianuarie 2021, a proporțiilor pentru calificarea faptelor ca infracțiune de contrabandă.

Astfel, ca urmare a modificării normei penale ce reglementează raporturile juridice din articolul 2481 CP, contrabanda cu mărfuri accizate este introducerea sau scoaterea pe/de pe teritoriul RM a mărfurilor supuse accizelor, prin locurile stabilite pentru control vamal (prin tăinuire, nedeclarare, folosire frauduloasă a documentelor), în cantitate mai mare de 60 000 de bucăți, iar prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal – în cantitate mai mare de 30 000 de bucăți.

Un rol important în acest proces îl au și echipele canine, care și-au dovedit eficacitatea în cei 14 ani de activitate. În acest context, reprezentanții Serviciului Vamal menționează că 50% din totalul țigaretelor reținute în acest an au fost depistate cu sprijinul câinilor specializați ai Vămii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: