image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Subvenții de 155 de milioane de lei, acordate de la începutul anului: MAIA anunță câți fermieri și-au primit banii

Statul a oferit subvenții în valoare de 155 de milioane de lei pentru agricultori. Potrivit MInisterului Agriculturii, la 1 ianuarie 2024, AIPA avea recepționate 6572 cereri de acordare a subvențiilor pe cele 5 forme de subvenționare - avans, post-investiții, complementare, pe etape, plăți directe pentru sectorul zootehnic.

La situația din 22 ianuarie AIPA a reușit achitarea a 878 de cereri de acordare a subvențiilor in sumă de circa 155 milioane de lei.

„Pentru a preveni dezinformarea comunității agricole privind posibilitatea prioritizării procesului de subvenționare a ratei pentru creditele accesate, anunțăm că AIPA tratează cu responsabilitate toți fermierii și nu acumulează datorii față de agricultori. Informăm că, se respectă cu strictețe principiul primul venit-primul servit în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare. (...) Atragem atenția că, acordarea priorității unor măsuri, în defavoarea altora și înafara principiului primul venit-primul servit este o acțiune discriminatorie față de agricultori. MAIA și AIPA nu vor face derogări de la principiul echității în acordarea sprijinului financiar, din respect pentru toți agricultorii din țară”, se arată într-un comunicat al MAIA.

Totodată, ministerul prezicează că a solicitat 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru o măsură suplimentară de sprijin.

Eligibili sunt agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023, la cultura porumb și cei din nordul țării care au înregistrat pagube considerabile pe terenurile agricole după furtunile și grindina din 25 și 26 iulie 2023, în baza actelor de constatare eliberate de CSE.

În prezent, ministerul elaborează o Hotărâre de Guvern pentru aplicarea acestei măsuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: