image
Sursa foto: unpaspentru.md

PAS cere votarea de urgență a proiectelor de legi care ar permite debursarea tranșei a doua din asistența UE

Partidul Acțiune și Solidaritate cere fracțiunilor să includă pe agenda Parlamentului proiectele de legi care să permită în regim de urgență îndeplinirea condițiilor și debursarea celor două tranșe din asistența macrofinanciară a UE, dar și pentru a obține resurse suplimentare prin alte programe.

„Guvernul s-a dovedit incapabil să atragă resurse financiare externe de la donatorii tradiționali, s-a dovedit incapabil să negocieze un acord de împrumut cu Rusia. Consecințele unei asemenea abordări iresponsabile le suportă cetățenii, economia. La câteva săptămâni bune de când s-a început această criză, Guvernul încă nu a ajutat nici un agent economic. Credem că este cazul ca fracțiunile din Parlament să se implice pentru a face posibilă debursarea acelor două tranșe din asistența macrofinanciară a UE, dar și pentru a obține resurse suplimentare prin alte programe. Asistența macrofinanciară expiră în luna iulie, iar asta înseamnă că cele două tranșe trebuie obținute în regim de urgență. Vorbim despre 70 de milioane de euro care trebuie să ajungă la cetățeni”, a punctat Maia Sandu.

„Sunt două surse de finanțare pe care Guvernul încă nu le-a accesat și care pot mobiliza resurse adiționale pentru finanțarea deficitului bugetar. În primul rând, Guvernul trebuie să negocieze o înțelegere cu UE care a aprobat deja un alt pachet de suport macrofinanciar în volum de 100 de milioane de euro, dar și mai importantă este negocierea unui program cu FMI, care poate permite Moldovei accesarea unor sume și mai importante de bani. Mai mult de atât, un program cu FMI este necesar pentru accesarea suportului bugetar din partea altor parteneri, cum ar fi UE, pentru accesarea granturilor care vin să ajute bugetul”, a menționat ex-ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Liderul fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a anunțat că va lua legătura cu șefii fracțiunilor parlamentare pentru ca aceste proiecte să fie incluse în regim de urgență pe agenda parlamentară.

Printre condițiile pe care RM trebuie să le îndeplinească să numără adoptarea în lectura a doua a legii cu privire la sancțiuni în vederea combaterii spălării banilor, demonstrarea progresului în recuperarea banilor din furtul miliardului, anularea legii cu privire la cetățenie, sdoptarea reformei justiției și a unui plan de acțiuni pentru această reformă, adoptarea legii cu privire la organizațiile neguvernamentale.

Ultima condiție pentru tranșa a doua este mai complicată, susțin reprezentanții PAS, pentru că majoritatea parlamentară a încălcat această condiție atunci când a numit noi membri la Consiliul Superior al Magistraturii fără să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția.Singura soluție pentru a depăși situația este să se discute în regim de urgență cu Consiliul Europei, Comisia de la Veneția pentru a se formula o noua condiție, în funcție de situația actuală.

Citeşte mai mult despre

comentarii: