Ștefan Gheorghiță, șef de secție la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a declarat pentru IPN că niciunul dintre cei doi pacienți nu erau vaccinați împotriva gripei.

Bărbatul de la Cahul a fost transportat cu ambulanța la unitatea de primiri urgențe pe 19 februarie, fiind diagnosticat cu pneumonie bilaterală, dar suferea și de alte maladii. În câteva zile, starea lui de sănătate s-a agravat, acesta fiind internat la terapie intensivă, intubat și conectat ventilație asistată. Investigațiile de laborator au confirmat prezența virusului gripal A(H1N1). Pe 2 martie, bărbatul s-a stins.

În cazul bărbatului din municipiul Chișinău, debutul bolii a fost pe 4 martie, manifestându-se prin febră, tuse etc. Acesta s-a adresat la medic pe 8 martie, după ce starea lui s-a agravat. Pacientul a fost internat la Spitalul municipal „Sfânta Treime”, confirmându-se gripa A(H1N1). Pe 9 martie a decedat.

Ștefan Gheorghiță a menționat că morbiditatea prin gripă și infecții respiratorii acute, în perioada 2-8 martie este în scădere pe tot teritoriul țării. Specialiștii atenționează populația să fie precaută și să se adreseze imediat la medic în cazul apariției simptomelor de boală.

Este necesară izolarea bolnavilor la domiciliu și, în caz de necesitate, spitalizarea acestora. Mai ales, persoanele cu risc înalt de îmbolnăvire, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate trebuie să evite contactul cu persoanele bolnave.