image
Sursa foto: ft.com

Pe fondul încetinirii economiei și a instabilității din societate, China reactivează „Gărzile Patriotice”

Financial Times a monitorizat anunțurile companiilor chineze și informațiile apărute în presa de stat, pe parcursul anului 2023, și a observat că întreprinderile de stat au înființat noi departamente ale Armatei de Eliberarea a Poporului (numele oficial al armatei chineze), în ultimele luni.

Această practică este una din timpul lui Mao Zedong, care a condus China între 1943 și 1976. Pe vremea acestuia, structurile se numeau “Gărzile Patriotice”, iar faptul că ele sunt restaurate, în timpul președinției lui Xi Jinping, arată îngrijorările acestuia cu privire la instabilitatea din societate și din mediul politic, într-o perioadă în care economia țării încetinește, scrie Biziday.

“Activarea acestor unități este un simptom al îngrijorării conducerii cu privire la stabilitatea socială. Faptul că se întâmplă în atâtea locuri deodată este semn că acest lucru este dirijat de sus în jos”, a declarat Timothy Heath, cercetător principal în domeniul apărării la think tank-ul Rand Corporation.

Deși structurile desfășoară, de obicei, activități de apărare civilă și contribuie la recrutarea, promovarea și instruirea militară, experții au subliniat că această inițiativă nu trebuie interpretată ca semn al pregătirii unei mobilizări militare, împotriva unui adversar străin. Heath a spus că ele ar putea fi folosite ca legătură între companii, societate și forțele de securitate, promovând patriotismul și monitorizand respectarea directivelor Partidului Comunist.

După ridicarea restricțiilor legate de pandemie, la începutul anului trecut, economia chineză nu a reușit să revină la o creștere robustă, deoarece s-a confruntat cu o încetinire prelungită în sectorul imobiliar, cu cheltuieli de consum mai slabe și cu o scădere a veniturilor din exporturi. Acum, se luptă să găsească noi motoare de creștere economică, după ani de zile cu creșteri determinate de investițiile în domeniul imobiliar.

FT oferă, în analiza sa, exemplul companiei private Yili Group din domeniul produselor lactate, care a înființat o “Gardă Patriotică” la finalul lui 2023. Este prima astfel de unitate a unei companii private din regiunea Mongolia Interioară. Potrivit presei de stat, aceasta “servește pe timp de pace, răspunde în situații de urgență și luptă pe timp de război”. Shanghai Municipal Investment Group, controlat de guvernul local, a înființat o gardă în septembrie, în timp ce Mengniu, o companie de stat din Mongolia Interioară, a făcut acest lucru încă din mai. Pe lângă ele, au mai anunțat în presă că vor forma astfel de grupuri și entități din Wuhan Guangdong și Jiangsu.

Un membru dintr-o astfel de gardă a declarat pentru Financial Times că departamentele se concentrează, în principal, pe activități de instruire militară și de recrutare, precum și pe sesiuni educaționale cu tematică militară în școli. Această mișcare a fost necesară pentru a “îndeplini obligațiile de apărare națională și pentru a consolida construcția apărării naționale” a declarat un purtător de cuvânt al Ministrului chinez al Apărării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: