image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA cere optimizarea cheltuielilor cu 2 miliarde de lei și realocarea acestora pentru șapte categorii de populație

„În condițiile crizei social-economice de proporții nemaiîntâlnite până acum, subsecventă pandemiei, guvernarea de la Chișinău vine cu niște măsuri care ignoră totalmente problemele cotidiene reale ale sutelor de mii de cetățeni și ale zecilor de mii de agenți economici.”

Este opinia Platformei Demnitate și Adevăr care anunță că a identificat posibilități reale de a optimiza cheltuielile bugetare cu peste 2 miliarde de lei și realocarea acestora pentru șapte categorii importante ale populației și businessului afectate grav de depresia economică actuală.

Mai exact, Platforma DA propune redirecționarea resurselor indicate pe următoarele categorii ale populației:

- Pensionari - alocarea indemnizațiilor unice în mărime de 1000 de lei pentru fiecare pensionar cu pensia sub salariul mediu pe economie. Pentru această măsura urmează să fie alocate 650 de mln de lei;

- Businessul mic și mijlociu și angajații din acest sector - suplinirea fondului de susținere cu 457 de mln de lei, astfel încât acesta să atingă cifra de 500 de mln de lei, iar cu banii din finanțările UE - peste un miliard de lei;

- Patentari – alocarea a 70 de mln de lei cu destinația ajutor de șomaj pe perioada stopării activității piețelor;

- Agricultori - majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii cu 500 de mln de lei;

- Comunități - majorarea Fondului pentru Dezvoltare Regională cu 300 de mln de lei;

- Medici, polițiști, militari - majorarea Fondului de urgență al Guvernului cu 50 de mln de lei în vederea achitării compensațiilor celor care se află în prima linie.

- Diaspora - suplinirea fondurilor programului Diaspora 1+3 cu 100 de mln de lei.

„Deputații fracțiunii Platforma DA au înregistrat toate amendamentele ce vizează realizarea conceptului nominalizat și se așteaptă ca majoritatea deputaților să le susțină. Propunerile noastre sunt judicioase, reale și bazate pe situația obiectivă, inclusiv pe necesitatea stringentă de a controla declinul iminent al economiei, de a susține IMM-urile și, în general, populația Republicii Moldova și a nu permite un dezastru care va face imposibilă revenirea la normalitate după încheierea pandemiei”, a declarat Andrei Năstase.

„În situația deficitul acut al finanțelor, banii urmează să fie utilizați neeficient, și acest lucru a fost recunoscut astăzi de majoritatea deputaților din Comisia Economie. Dacă modificările la politia bugetar-fisclaă vor fi votate așa sunt propuse, o bună parte din bani vor fi risipă”, a adăugat Alexandru Slusari.

„Avem probleme foarte grave legate de implementare bugetului pentru 2020. 63,5% din venituri sunt acumulate din taxe și impozite, iar acestea în ultima lună și jumătate nu se colectează. Deci avem un deficit de colectare de 6,7 miliarde de lei. Acest deficit nu se va acumula, pentru că economia nu funcționează. Trebuie să eliminăm toate cheltuielile inutile din bugetul de stat, dar anumite autorități care nu au făcut nimic ani la rând vor dori să-și păstreze privilegile, beneficiile și avantajele”, a menționat Igor Munteanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: