image
Sursa foto: jurnaltv.md

VIDEO // Marș în centrul capitalei: Femeile rome vor să fie respectate

Câteva zeci de femei rome au ieșit astăzi în stradă pentru a cere eliminarea discriminării și a prejudecăților. Femeile spun că ani la rând luptă pentru o societate inclusivă, cu oportunități egale, dar, în același timp, vor să păstreze tradițiile și cultura lor. Acțiunea stradală, culminată cu un marș prin centrul Chișinăului, a fost sprijinită de către reprezentanții Uniunii Europene și ai Statelor Unite.

„Femeia romă aici și acum!”. Aceasta este denumirea marșului organizat de UN Women, în parteneriat cu Platforma femeilor rome „Romni”. La eveniment au participat femei rome din Republica Moldova și din Ucraina, care au prezentat cultura bogată a romilor purtând costume naționale.

„Rapoartele noastre arată că femeile rome nu au acces la educație, la locuri de munca, participare în politică. În toată Republica Moldova avem doar șase femei rome pe post de consilier. Este un semn pozitiv, dar oricum insuficient”, spune Dominica Stojanoska, reprezentantă UN Women Moldova.

La marș au venit femei, care prin exemplul propriu au demonstrat că și romii își au locul în societate. Victorina Luca a fost aleasă de Parlament, în 2018, pentru a fi membru al Consiliului pentru prevenirea discriminării și promovarea egalității. Din copilărie a învățat ce sunt stereotipurile. Și le-a simțit pe propria piele.

„Când ai venit la școală, iar profesoara știe că mama ta nu a fost la școală, bunica nu a fost, străbunica la fel, toți se uitau la mine. „Iarăși, un copil rom, care va frecventa nici un an, câteva luni și asta e tot”, afirmă Victorina Luca, membru al Consiliului pentru prevenirea discriminării.

Victorina Luca a lucrat mult pentru a depăși barierele sociale existente și pentru a reuși să se afirme.

„Ceea ce m-a ținut concentrată să devin promotor al drepturilor omului este lupta pentru dreptate și justiție”, mai spune Victorina Luca.

Potrivit UN Women Moldova, femeile rome fac parte din grupurile defavorizate, fapt determinat de o serie de factori discriminatori în bază de gen, clasă, etnie, rasă. Acest fapt ar influența nu doar rolul şi poziţia acestora în cadrul comunităţii, dar şi egalitatea accesului la educaţie, piaţa muncii, obţinerea veniturilor, asistenţa medicală, protecţia socială, viaţa civică şi justiţie.

Romii sunt cei, care sunt deseori marginalizați sau stereotipizați. Este un factor important la care vom atrage atenția atunci când vom pregăti raportul din această toamnă privind progresele Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană”, meționează ambasadorul UE, Janis Mazeiks.

„Noi am colaborat și am sprijinit femeile rome din Republica Moldova în diferite moduri. Recent, am trimis un grup de activiste rome în Statele Unite, ca să facă schimb de experiență cu alte comunități. Continuăm să căutăm modalități, în special pentru dezvoltarea lor economică”, spune ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon.

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual pe 8 aprilie, pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: