image
Sursa foto: Jurnal TV

Pașa: Infrastructura critică nu este pregătită; Carp: Ceea ce face Rusia este terorism

Bombardamente masive ale Rusiei asupra Ucrainei și penele de curent care au afectat întreg teritoriul Republicii Moldova arată că țara noastră, instituțiile statului, companiile de telecomunicații și infrastuctura care trebuie să asigure funcționarea activităților vitale nu sunt pregătite pentru astfel de pericole reprezentate de atacurile cu rachete ale Rusiei. Opinia a fost exprimată de expertul WatchDog.md, Valeriu Pașa, în cadrul emsiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Infrastructura critică din Republica Moldova este slab pregătită, la această etapă, pentru provocări și pentru a face față unor astfel de pericole. Avem multe vulnerabilități și astăzi s-a văzut la această deconectare de avarie. Nu există protocoale și sisteme prin care să putem asigura cu electricitate cel puțin sistemele vitale ale statului. Mă refer la mai multe elemente, printre care și sistemul bancar. Chiar și după reconectarea electricității, mai multe post-terminaluri nu funcționau. A fost afectat și sistemul de comunicații. Până și companiile, care sunt în general foarte performante tehnic, din păcate n-au putut face față unor astfel de situații. Au fost căderi de rețea, nu s-a putut telefona. Au fost și anumite probleme cu acoperirea de internet. Am văzut că nu există sisteme de back-up suficiente pentru instituțiile medicale. Da, lucrurile cele mai critice sunt asigurate, dar nu în suficientă măsură cu aceleași generatoare. Nu mai vorbesc despre școli, grădinițe și instituții de stat. Da, acestea necesită investiții, dar pentru a asigura stabilitatea funcționării statului în condiții extreme, trebuie să învățăm această lecție. A fost o lecție ușoară, chiar dacă ne-am ales cu urmări tehnogene destul de grave. Înțeleg că mai multe transformatoare au fost afectate... În mai multe orașe și sate a fost oprită livrarea de apă potabilă. Este și aceasta o problemă. Capacitatea Republicii Moldova de generare a energiei electrice este destul de scăzută, dar totuși este o anumită cantitate. Dar ea nu poate să fie aruncată în rețea. Realitatea este că trebuie să putem să distribuim puținul care poate fi generat local, în primul rând pentru acea infrastructură vitală”,

a declarat Valeriu Pașa la „Ora Expertizei”.

Iar deputatul PAS Lilian Carp spune că acum este clar că România trebuie să înlocuiască Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova.

„Experții au prognozat că odată cu apropierea iernii Rusia va ataca infrastructura critică din Ucraina, iar din păcate Republica Moldova poate transporta energie electrică din România doar tranzitând Ucraina. Pentru că pe noi nu ne-a dus mintea și capul timp de 30 de ani de zile ca să construim linii de tensiune înaltă din România direct pe teritoriul Republicii Moldova și abia acum s-a început acea linie de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești, dar nici ea nu este la capacitate maximă. Este necesară să fie construită încă una în partea de nord a țării. Republica Moldova este obligată în viitorul apropiat să găsească soluții și bani pentru diversificarea resurselor de transporturi energetice pe care trebuie să le aducem din România. Este clar că România trebuie să înlocuiască Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova. Ceea ce face Federația Rusă se numește terorism. Și n-o face doar de astăzi”,

a declarat deputatul Lilian Carp.

Amintim că energia electrică a fost întreruptă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. S-a întâmplat miercuri, în jurul orei 14:30. Potrivit Guvernului, bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au dus la pene masive de curent în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei sunt interconectate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: