image
Sursa foto: AP

Republica Moldova, criticată în raportul privind traficul de persoane al Departamentului de Stat al SUA din 2021 // DOC

Republica Moldova nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar Guvernul depune eforturi semnificative pentru a face acest lucru, se arată în raportul Departamentului de Stat american din 2021.

Potrivit raportului, Guvernul de la Chișinău a demonstrat în general o creștere a eforturilor comparativ cu perioada de raportare anterioară, având în vedere impactul pandemiei COVID-19 asupra capacității sale anti-trafic. Astfel, Moldova s-a menținut la nivelul Tier 2* în clasament.

Departamentul de Stat al SUA menționează printre aceste eforturi urmărirea penală a mai multor traficanți suspectați, deschiderea unui centru pentru traficul de bărbați și inițierea lucrărilor de construcție a unui centru pentru copiii victime și martorii infracțiunilor, inclusiv traficul de persoane.

Cu toate acestea, guvernul nu a întrunit standardele minime în mai multe domenii cheie. Au fost cercetate mai puține cazuri de trafic, au fost condamnați mai puțini traficanți și au fost identificate mai puține victime ale traficului.

„Corupția, în special în organele de drept și sistemul judiciar, a împiedicat urmărirea penală și a influențat ancheta, inclusiv în cazuri împotriva oficialilor complici. Guvernul nu raportat anchetarea sau urmărirea penală a vreunui oficial implicat în trafic de persoane, în ciuda unui istoric îndelungat de presupusă complicitate de către angajații guvernamentali”, se spune în raport.

Departamentul de Stat al SUA vine cu o serie de recomandări către autoritățile de la Chișinău. Washingtonul recomandă o anchetare şi inculpare „viguroase” ale cazurilor şi condamnarea traficanţilor de persoane - „inclusiv a oficialilor complici”.

Totodată, Moldova ar trebui să implementeze măsurile de combatere a corupției în sectorul judiciar și organele de drept, inclusiv pentru protejarea anchetatorilor și a procurorilor de influență externă și corupție.

Noutăţile partenerilor

comentarii: