image
Sursa foto: descopera.ro

Contractul de vânzare al Palatului Reginei Maria din Mamaia, anulat de tribunal

Contractul de vânzare-cumpărare al Palatului Reginei Maria din Mamaia a fost anulat de Tribunalul Constanța. Decizia nu este definitivă.

Instanța a admis, miercuri, cererea Ministerului Culturii de anulare a contractului de vânzare – cumpărare a Palatului Reginei Maria din Mamaia.

Magistrații au constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare din 2003. Decizia poate fi atacată cu apel în 30 de zile.

Palatul Reginei Maria din Mamaia, monument istoric de categoria A, a fost vândut în 2003 de SC Mamaia SA firmei SC Light System SRL pentru suma de 700.000 de lei.

Istoria Palatului Reginei Maria

Palatul Regal din Mamaia sau Kara Dalga (Valul negru) a fost construit între anii 1924-1926, la iniţiativa Reginei Maria, care, iubitoare de mare, şi-a dorit să aibă o reşedinţă de vacanţă aproape

de plajă. Arhitect a fost italianul Mario Stoppa, iar grădinile Palatului, la fel ca şi cele de la Balcic, erau traversate de alei din piatră şi pline de vegetaţie şi flori.

„Casa este o frumuseţe. Este splendid construită, cu acoperişul potrivit, cu ţiglele potrivite şi fără detalii nereuşite”, scria Regina Maria în vara anului 1927.

Aici, la Mamaia, în reşedinţa de vară a reginei, au locuit Regele Ferdinand, Regele Mihai sau Regina mamă Elena. La invitaţia Reginei Maria au venit în vacanţe, la plajă, Regina Sofia a Greciei,

fiul ei, viitorul Rege Paul, Regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, în camerele Palatului a fost găzduit şi

mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.

La sfârşitul anului 1927, Palatul a intrat în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai, iar în anul 1932, Regele Carol al II-lea l-a predat către Flotila de Hidroaviaţie, devenind Cazino pentru ofiţerii aviatori.

În comunism, a fost naţionalizat şi transformat în restaurant şi club de lux pentru turiştii străini, în special nordici, care frecventau masiv staţiunea Mamaia. Privatizat în democraţie, Palatul

Regal din Mamaia a început să se degradeze, iar acum aşteaptă ca instanţele să îi decidă soarta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: