image
Sursa foto: facebook

Noi zboruri pentru care cetățenii au achitat bani, anulate de Air Moldova; AAC a avertizat anterior despre neregulile grave

Încă trei zboruri pentru care au fost vândute bilete, au fost anulate de către compania Air Moldova. Potrivit informațiilor prezentate de Aeroportul Internațional Chișinău, este vorba de rutele 9U 863/864 Frankfurt - Chișinău și Chișinău - Frankfurt și 9U 983 Milan - Chișinău.

Amintim că joi, 2 martie, aceeași companie a anulat mai multe zboruri spre și din Praga, Londra, Paris, Istanbul și Tbilisi.

Air Moldova a anunțat că motivul anulărilor ar fi „dificultățile operaționale” și că „lucrează activ la remedierea consecințelor și reorganizarea orarului de zbor”. Compania a îndemnat pasagerii care au achitat bani pentru bilete să „verifice notificările primite la adresa electronică” ori să telefoneze la numărul 022830830 care ar fi disponibil 24 din 24 de ore.

Amintim că în luna noiembrie 2022, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a efectuat o inspecție inopinată la operatorul aerian „Air Moldova”.

AAC a informat atunci că în cadrul activității de control au fost depistate deficiențe grave de ordin financiar, ce pot perturba buna funcționare a operatorului și siguranța operațiunilor aeriene planificate.

Urmare a inspecției, operatorul aerian a fost atribuit la a IV-a Grupă de risc, ceea ce conform Procedurilor și Instrucțiunilor Aeronautice Civile PIAC-OPS, Partea CAT, pct. 6.5.8.3 constituie o situație în care – „operatorul aerian pare a avea majore dificultăți financiare, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară și un potențial risc de insolvabilitate. Este necesar de a începe imediat un proces de management al riscului şi de a urmări îndeaproape toate aspectele de interes și de a se folosi un instrument de evaluare sau un instrument de supraveghere continuă a acestuia pentru a identifica acțiunile ulterioare”.

În acest sens, AAC a emis o prescripție inspectorială prin care a solicitat de la Air Moldova, elaborarea și prezentarea spre aprobarea AAC a unui plan de acțiuni, care să stabilească acțiunile de remediere a situației financiare precare. La fel a avut loc o evaluare ampla a riscurilor, fiind solicitată asigurarea corespunderii la cadrul normativ național privind cerințele de certificare.

În același timp, din informațiile apărute pe rețelele de socializare, instituția a constatat că Air Moldova a inițiat o campanie de promovare de comercializarea a biletelor de transport aerian, inclusiv pentru sezonul de vară a anului 2023, în lipsa unui orar de zbor aprobat de către autoritate, iar pentru unele destinații și lipsa autorizațiilor pentru exploatarea rutelor regulate.

Ca rezultat, AAC a solicitat „Air Moldova” suspendarea comercializării biletelor pentru destinațiile pentru care nu există un orar de zbor aprobat.

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat atunci că a înaintat un demers în adresa organelor de drept.

Instituțiile de drept nu au comentat situația creată.

Mai mulți experți de la Chișinău spun că compania Air Moldova, care a fost privatizată în 2018 în cadrul unei afaceri dubiose, are legatură cu omul de afaceri fugar Ilan Şor. Compania nu a comentat aceste declarații.

Noutăţile partenerilor

comentarii: