image
Sursa foto: jurnaltv.md

Refugiata din Herson care și-a deschis o afacere la Cimișlia: „Astăzi înțeleg cât de fericiți am fost, am avut totul”

La un an de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, mulți refugiați au înțeles că războiul va mai dura, iar ei nu vor reveni acasă în curând. Cu greu, dar acest lucru l-a realizat recent și Tatiana Hijneac, care până la război a trăit în Herson, iar acum e în Cimișlia, unde a deschis o frizerie. Femeia povestește că acesta e modul ei de a-și continua viața, de a o construi de la zero într-o țară străină, dar care a primit-o cu toată căldura.

Salonul pe care l-a deschis Tatiana Hijneac nu are denumire și nicio reclamă. Nu e nevoie... Toată lumea din Cimișlia știe unde lucrează „meșterița refugiată”. Așa o numesc oamenii pe femeie și deseori vin să-și facă o tunsoare aici. Tatiana a plecat din Herson, lăsând în spate un business reușit, casa proaspăt cumpărată și, cel mai important, familia. Și-a luat cu ea cele două fiice și câteva valize.

„Cel mai important lucru a fost instrumentul pe care-l aveam acasă. Am pus mașina de tuns, câțiva piepteni, uscătorul de păr, chiar dacă era unul mai vechi. M-am gândit că în loc să pun o sumedenie de haine, mai bine iau instrumentele mele, care îmi vor asigura o bucată de pâine”, spune femeia.

Acum un an, la mijlocul lui aprilie, Tatiana Hijneac a intrat în Republica Moldova. În Cimișlia a avut noroc de o familie, care a adăpostit-o până s-a pus pe picioare. Aici se simte în siguranță, dar dorul de casă o macină.

„Am trăit foarte fericit. Astăzi înțeleg cât de fericiți am fost. Am avut totul, businessul prospera, m-am pus pe picioare”, spune Tatiana.

A doua zi după ce a venit, femeia și-a găsit de lucru într-un salon de înfrumusețare.

„Înțelegeam că trebuie să lucrez. Chiar dacă aș fi avut doar cinci sau zece clienți, asta a fost șansa mea de a câștiga un ban. Nu am așteptat ajutoare umanitare sau plăți, pentru că am doi copii și nu știu pentru cât timp am venit aici”, povestește femeia.

Pentru că războiul durează și Tatiana nu mai e sigură că va putea să revină curând în Ucraina, acum două luni și-a deschis propria frizerie.

„Cred că astfel de situații stresante ne obligă să ne ridicăm de pe canapea, să acționăm. Apare motivația. Înțelegi că trebuie”, mai zice femeia.

Într-un oraș mic precum Cimișlia, vorbele se răspândesc rapid și în curând mulți au aflat despre meșterul iscusit.

„Oamenii au început să vorbească. Cred că mulți veneau la început din curiozitate. Spuneau că a venit un meșter din Ucraina, lucrează... Foarte mulți au devenit clienți fideli”, spune femeia.

Tatiana Hijneac povestește că un credit nerambursabil, de 11 mii de lei, obținut din partea ONU, i-a permis să procure tehnică pentru frizerie. Acum, femeia beneficiază de sfaturile mai multor organizații, care o ghidează în procesul de dezvoltare a afacerii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: