image
Sursa foto: Jurnal.md

Dragalin răspunde criticilor: „Sunt în funcție ca rezultat al unui concurs riguros, pentru că vreau să-mi ajut țara”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a răspuns, prin intermediul unui mesaj distribuit pe rețelele de socializare, mai multor acuzații și critici care i se aduc, legate de numirea sa în funcția pe care o deține și concursul care a precedat această numire.

Aceasta menționează că este conștientă de faptul că intențiile sale de luptă cu corupția deranjează anumite personaje.

„Știu că venind în poziția de Procuror Șef al Procuraturii Anticorupție și fiind fermă în intențiile mele de a lupta dur cu corupția, am devenit deranjantă pentru cei care erau obișnuiți să aibă “ieșire” la procuratură. Iar cei vizați in dosare penale acum trag sfori în speranța că voi fi intimidată. Eforturile lor sunt în van”, menționează Dragalin.

Totodată, ea precizează că a ajuns a să dețină șefia Procuraturii Anticorupție printr-un concurs transparent și riguros

„Sunt în funcție ca rezultat ai unui concurs riguros și transparent la care am participat pentru că vreau cu adevărat să-mi ajut țara. Nimeni nu mi-a promis sau garantat că voi fi câștigătoare la acest concurs. Am avut un interviu public și un dosar prezentat în fața unei comisii cu reprezentanți din societatea civilă și din procuratura moldovenească, cât și experți din afara țării, România, SUA și Letonia. Acești membri au analizat educația mea, formarea mea ca și procuror, experiența și expertiza mea în SUA, planul de management și argumentarea mea în ceea ce privește lupta cu corupția în Republica Moldova. Comisia de preselecție mi-a acordat un punctaj de 9,8 (comparativ cu punctajul de 7, 7,4 și 8,4 la ceilalți candidați)”, se mai arată în postare.

Veronica Dragalin a precizat că au existat încercări de intimidare în adresa acesteia încă din momentul în care abia aplicase pentru funcție.

„Încercări de a mă intimida s-au făcut începând cu perioada când aplicam la această poziție. Cu mult zel s-a răspândit falsul despre poziția mea de procuror federal în SUA, precum că nu aș fi fost, de fapt, procuror. Oameni pretinși educați au pus la îndoială în spațiul public educația, pregătirea profesională și experiența mea, chiar dacă informația inclusă în CV poate fi verificată online. În acest context în acea perioadă am trimis o solicitare la CSP pentru a clarifica cine contestă educația și calificările mele, rămasă fără răspuns”, relatează șefa PA.

„Ulterior, membrii CSP, împuterniciți de selecția Procurorului Șef al PA, având acces la același material ca comisia de preselecție, au avut ocazia să se documenteze despre toți candidații, inclusiv despre parcursul în cariera mea de procuror în SUA, unde reputația mea a fost ireproșabilă. Orice discuții ale membrilor CSP despre candidatul pe care îl doreau să-l promoveze după ce au analizat toate materialele, dacă au avut sau nu loc, nu subminează corectitudinea procesului de selecție și rezultatul concursului”, continuă aceasta.

„O altă încercare de a ataca funcția mea ca Procuror Șef este acuzația falsă că am obținut funcția pentru că mama mea ar fi făcut o donație pentru Partidul PAS. Eu sunt mândră de părinții mei, care au început lupta cu corupția in Moldova înaintea mea prin donații și alte activități, cum ar fi donații către presa independentă, atunci când aceasta era sufocată de mafioți, către ONGuri, atunci când acestea protestau nedreptățile într-un stat capturat. Părinții mei au făcut două donații către PAS prin transfer bancar in perioada campaniilor electorale din 2020 și 2021, câte 1000 de dolari fiecare. Aceasta nu este finanțare ilegală a unui partid, acestea sunt donații in limitele permise de lege. Noi vorbim despre 2000 de dolari. Credeți că aceasta este suma suficientă pentru a cumpăra locul de Procuror Șef al PA? Acest post nu are preț și nu poate fi cumpărat”, mai adaugă Dragalin.

Spre final, șefa de la Anticorupție a subliniat că nu va depune nicio cerere de demisie, așa cum solicită „corupții”, dar va continua să muncească alături de colegii ei din instituția pe care o cunduce.

„Eu sunt in această funcție pentru a-mi face lucrul de procuror. Corupții au înțeles deja tare bine acest lucru și sunt deranjați, chiar speriați. De asta au început să-mi ceară demisia. Care nu se va întâmpla. Voi continua să muncesc alături de echipa mea din cadrul PA, alături de toți cei onești și dedicați să ne facem meseria în serviciul legii, cetățenilor, și țării”, încheie Veronica Dragalin.

comentarii: