„Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, generalul de armată Serghei Şoigu, s-a adresat preşedintelui Comisiei de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, solicitându-i să analizeze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor puterii din anumite ţări pentru deciziile lor de a demonta structurile comemorative în onoarea cetăţenilor sovietici”, se afirmă în mesajul trimis de Şoigu lui Bastrîkin.

În text, ministrul rus menţionează că, în ultimul timp, „se observă o înmulţire a tentativelor unor responsabili din unele state străine de a falsifica adevărul istoric despre contribuţia decisivă a Uniunii Sovietice în zdrobirea invadatorilor fascişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi al Marelui Război Patriotic”, aşa cum este numită în Rusia cea de-a doua conflagraţie mondială.

În acelaşi text, Şoigu subliniază că „cei mai odioşi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi guvernamentale din unele state iau decizii cu privire la demontarea” monumentelor care glorifică ostaşii sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

În acest sens, ministrul rus a dat ca exemplu recenta demontare a monumentului mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga la decizia primarului sectorului şase al capitalei cehe. Vinerea trecută, statuia mareşalului Konev a fost dată jos de pe piedestal, urmând să fie înlocuită cu un monument dedicat eliberării capitalei cehe în 1945.

Sculptura de bronz, inaugurată în 1980, urmează să fie expusă într-un viitor muzeu dedicat istoriei secolului al XX-lea, notează Agerpres.

Ambasada rusă a declarat atunci că decizia de a înlătura monumentul face parte dintr-o campanie care „ofensează memoria soldaţilor Armatei Roşii”, potrivit presei de la Moscova.