image
Sursa foto: msmps.gov.md

Organizația Mondială a Sănătății a donat Republicii Moldova un lot de insuline

În Republica Moldova a ajuns donația de insuline oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cantitate suficientă să acopere necesitatea anuală de insuline pentru instituțiile de asistență medicală primară și spitalicească. Este vorba de insuline umane de acțiune rapidă și de lungă durată și preparatul Glucagon, care vin să ajute miile de pacienți cu diabet din Republica Moldova, informează Ministerul Sănătății.

OMS a recepționat donația de la Compania Novo Nordisk (Danemarca), ce constă în insuline și Glucagon, în valoare de 1,3 milioane de dolari, destinată pentru 50 de țări ale lumii, inclusiv 4 țări din regiunea europeană a OMS. Ajutorul vine să asigure un acces sporit la servicii esențiale de sănătate, cu accent pe asistența medicală primară în contextul pandemiei COVID-19, din cauza căreia milioane de pacienți de pe glob s-au confruntat cu anumite probleme de acces la tratamentul vital.

„Insulinele oferite cu titlu gratuit de OMS, 5.000 fiole de Actrapid și 2.000 fiole de Protafan au fost repartizate tuturor instituțiilor de asistență medicală primară și spitalicească din țară. Cantitatea de insuline recepționată ca donație acoperă necesitățile acestor instituții pentru un an de zile, fapt ce contribuie la asigurarea accesului gratuit al pacienților internați și din ambulator la insuline”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Preparatul Glucagon oferit de OMS este un medicament esențial utilizat în tratamentul hipoglicemiei, disponibil pentru prima dată în Republica Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 90% din cantitatea totală vor fi repartizate Institutului Mamei si Copilului, 3% – Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” și 7% – Spitalului Clinic Republican.

„Suntem extrem de recunoscători pentru această donație de insulină făcută la timp”, a spus Dr Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS în Republica Moldova. „Este prima donație către OMS a unui medicament pentru o boală netransmisibilă și care vine într-un moment critic.”

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 120.493 de persoane cu diabet, dintre care 17.835 de persoane cu diabet de tip 1 și 2 care necesită terapie cu insulină.

Donația vine la câteva luni după includerea insulinei în programul OMS de precalificare, ce are scopul de a accelera și spori accesul la produse medicale critice, de calitate, accesibile și adaptate pentru piețele din țările cu venituri mici și medii.

Efortul de a asigura o aprovizionare regulată și accesibilă cu insulină este doar una din strategiile puse în aplicare de OMS pentru a îmbunătăți tratamentul diabetului. În aprilie 2020, OMS a lansat ghiduri actualizate cu privire la diagnosticul, clasificarea și gestionarea diabetului de tip 2, destinate tuturor celor implicați în planificarea și prestarea serviciilor medicale privind diabetul. OMS colaborează, de asemenea, cu statele membre pentru a promova alimentația sănătoasă și activitatea fizică pentru a reduce riscul oamenilor de a dezvolta diabet de tip 2.

Țările, inclusiv Republica Moldova, abordează diabetul ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabilă, angajându-se să reducă decesul prematur din cauza diabetului zaharat și a altor boli netransmisibile cu o treime până în 2030.

Noutăţile partenerilor

comentarii: