image
Sursa foto: captură Jurnal TV

Destabilizarea Moldovei, plan din meniul FSB; Pericolul nu a trecut, Rusia își va intensifica acțiunile în regiune // OPINII

Rusia trebuie să acționeze ca să aibă în Moldova un guvern pro-rus, pentru a avea o pârghie suplimentară asupra Ucrainei. De aceea ei își vor intensifica acțiunile în regiune. Declarațiile au fost făcute de președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Rusia depune un efort enorm pentru a schimba situația de pe frontul din Ucraina și desigur și-ar dori în Moldova o guvernare loială, ca cea din Belarus, fapt care ar complica și mai mult situația în Ucraina. Riscurile sunt la fel de mari, poate chiar și mai mari. Rusia trebuie să acționeze ca să aibă în Moldova un guvern pro-rus, pentru a avea o pârghie suplimentară asupra Ucrainei. De aceea ei își vor intensifica acțiunile în regiune. Doamna președinte a făcut acea declarație de presă, fiind forțată de declarația președintelui Zelenski. Asta nu înseamnă că serviciile de securitate ale RM nu au lucrat în această perioadă sau că aceștia (n.r. sportivii din Muntenegru) sunt primii „iubitori” de a călători în Moldova care au fost întorși de la Aeroport. În aceste zile au fost întoarse mai multe persoane din Caucaz, nu doar din Serbia.”, a declarat Lilian Carp.
„Situația de securitate rămâne complicată, deoarece Moldova nu are cum să se apere singură. E bine că s-au precizat niște lucruri. Un puci eșuat asemănător a fost în Muntenegru în 2016 când urmau ei să adere la NATO. Sunt lucruri din meniul FSB și a agendei rusești de destabilizare. E bine că nu au planuri militare. E mai puțin probabilă o ocupare militară a Moldovei, decât era probabilă anul trecut pe vremea asta. A rămas amenințarea hibridă. Cred că o să mai auzim de planuri de acest fel în lunile care urmează. Sperăm să eșueze toate”, a comentat și expertul politic de la București, Sorin Ioniță.

De cealaltă parte, istoricul Octavian Țâcu consideră că declarațiile președintelui ucrainean privind planul rusesc au fost amplificate, fiind generată o isterie care a picat bine guvernării.

„Această isterie s-a creat în urma declarațiilor lui Zelenski care au cu totul altă conotație, dar care au picat bine în contextul crizei guvernamentale. Mai degrabă este vorba de neputința guvernării de a asigura securitatea în condițiile actuale. Pentru mine pericolul cel mai mare a fost în primăvara și toamna anului trecut, când am avut asalturi ale grupărilor criminale asupra guvernării și care stăteau în mijlocul Chișinăului”, a menționat Țâcu.

Cu referire la obiectul din cauza căruia marți a fost închis spațiul aerian, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, afirmă că atât autoritățile de la Chișinău, cât și cele de la București nu au reușit să afle despre ce tip de obiect este vorba.

„Nici România nu cunoaște ce s-a întâmplat. Decizia de a suspenda zborurile a fost mai mult de asigura securitatea pasagerilor, pentru că nu era claritate ce fel de aparat de zbor este și ce riscuri sau pericol poate să prezinte. Și Autoritatea Aeronautică Civilă a decis închiderea spațiului aerian până la clarificarea lucrurilor. Nici noi, nici România și nici Ucraina nu are un răspuns despre ce fel de obiect a fost”, a menționat deputatul PAS Lilian Carp,

Amintim că Republica Moldova a închis spațiul aerian, după depistarea unui obiect neidentificat, similar unui balon meteorologic. Armata Română a transmis că „o țintă aeriană de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic” a fost identificată de radare, dar avioanele Mig21 ridicate în aer nu au găsit nimic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: