image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Maia Sandu, după întrevederea cu Bogdan Aurescu: „România este cel mai mare donator de vaccin al RM”

Președintele Maia Sandu a a avut astăzi o întrevedere cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu aflat într-o vizită oficială la Chișinău. Bogdan Aurescu este primul oficial al Uniunii Europene care vizitează Republica Moldova după alegerile anticipate din 11 iulie.

„Am discutat despre relansarea dialogului la nivel guvernamental, după instalarea noului guvern la Chișinău, dar și despre reluarea și adaptarea programelor bilaterale de dezvoltare economică, infrastructură, mediu sau din domeniul social”, a anunțat președintele.

Șefa statului a apreciat deschiderea autorităților de la București, menționând că avem acum o cooperare foarte bună între Republica Moldova și România. „Astfel putem construi un parteneriat puternic și reciproc avantajos, bazat pe un dialog sincer, între țările noastre, parteneriat care va oferi soluții reale pentru problemele cetățenilor noștri, va crea oportunități de dezvoltare și ne va apropia și mai mult”, a punctat Maia Sandu.

În cadrul discuțiilor Președintele Republicii Moldova i-a mulțumit ministrului Afacerilor Externe de la București pentru sprijinul substanțial din partea României în combaterea pandemiei de COVID-19, în special pentru donațiile semnificative de vaccin.

„I-am mulțumit dlui ministru în special pentru ajutoarele pe care le-am primit în această perioadă complicată generată de criza pandemică. Am primit echipamente de protecție, ajutor pentru sistemul medical și mai ales am primiit donații semnificative de vaccin care ne-au ajutat să salvăm sănătatea și chiar vieți ale cetățenilor. Azi în RM va mai ajunge un lot de 100 de mii de doze de vacin Pfizer si astfel trecem peste cifra de jumătate de milion de vaccinuri care vin din România. România este cel mai mare donator de vaccin pentru RM. Vă mulțumim frumos”, a declarat Maia Sandu.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că revine cu bucurie la Chișinău într-un moment crucial pentru dezvoltarea și viitorul RM. „România a susținut ferm și va continua să susțină aspirațiile cetățenilor RM care se regăsesc în amplul program pe care vi l-ați propus. (…) Avem încredere în programul de reforme asumat de către Maia Sandu. Am fost și vom fi alături de Domnia sa, avem încredere că va fi rapid investit un Guvern profesionist. (…) R. Moldova poate să devină un exemplu concret de dezvoltare. Sprijinul României se va consolida în toate domeniile de interes major de dezvoltare a statului. Am decis în calitate de ministru de Externe al României acordarea unei contribuții voluntare din partea României în valoare de 300 000 de euro prin programul European Endowment for Democracy (EED), în scopul implementării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente din R. Moldova. Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de către președintele Klaus Iohannis” a declarat ministrul de Externe al României.

Declarațiile de presă susținute de președintele Maia Sandu și Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu pot fi urmărite mai jos.

Ministrul de Externe al României va participa ulterrior la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea unui lot de peste 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: