image
Sursa foto: Brent Stirton/Reportage by Getty Images

Una dintre cele mai sărace țari din lume riscă să fie devastată de pandemie; Se estimează până la 100.000 de morți

Sute de mii de yemeniți se confruntă cu ceea ce experții spun că ar putea fi una dintre cele mai grave epidemii de coronavirus din lume, în special după ce ajutorul solicitat de ONU pentru cea mai săracă țară a lumii arabe a fost adunat doar în proporție de 50%, informează CNN, citat de digi24.ro.

„Serviciile de sănătate în 189 din cele 369 de spitale din Yemen vor fi sistate în trei săptămâni. Alimentarea cu apă și serviciile sanitere pentru 8,5 milioane de oameni, dintre care 3 milioane de copii, vor fi sistate în trei săptămâni. Mâncarea livrată pentru 2,5 milioane de copii subnutriți se va opri în cel mult 10 săptămâni”, a declarat Lise Grande, șeful biroului ONU de coordonare a problemelor umanitare, pentru CNN, într-un apel telefonic din Sana'a.

ONU a solicitat ajutoare de 2,42 miliarde de dolari pentru Yemen, însă a fost adunată doar jumătate din această sumă de la statele donatoare.

Din necesarul de 2,42 miliarde de dolari înaintat de ONU într-o conferință online, au fost adunați doar 1,35 miliarde de dolari. „Scenariul cel mai sumbru - cel cu care ne confruntăm acum - presupune că bilanțul epidemiei de coronavirus ar putea depăși bilanțul combinat al războiului civil, bolilor și foametei din ultimii 5 ani”, a avertizat Grande.

Potrivit datelor, peste 112.000 de oameni au fost uciși în războiul civil din Yemen în ultimii 5 ani, dintre care 12.690 au fost civili.

Numărul celor morți de pe urma bolilor și a foametei variază în funcție de sursă, însă ONU și alte organizații umanitare oferă ajutoare pentru 10 milioane de yemeniți, aproape o treime din populația Yemenului.

Patru din cinci yemeniți au nevoie de nevoie de ajutoare pentru a supraviețui, a declarat secretarul general al ONU, ANtonie Guterres, la o conferință organizată marți, adăugând că Yemenul se confruntă cu una dintre cele mai grave epidemii de COVID 19. Statul arab are o capacitate restrânsă de testare, iar medicii și organizațiile umanitare sunt de părere că numărul celor infectați este mare.

Un raport ONU din 2019, citat de Al Jazeera, spunea că dacă războiul va continua, Yemenul ar putea deveni cea mai săracă țară din lume în 2022, cu 79% din populație trăind sub limita sărăciei și 65% în sărăcie extremă. Din cauza războiului, numărul cetățenilor din Yemen care trăiau în sărăcie a sărit la 75% la finalul anului 2019, de la 47% înainte de începerea conflictului, în 2014.

Citeşte mai mult despre

comentarii: