image
Sursa foto: moldova.org

Mitropolitul i-a cerut premierului să înceteze atacurile la adresa Bisericii; Chicu: „Regulile trebuie respectate de toți”

După ce ieri Mitropolitul Vladimir i-a cerut premierului să-și înceteze atacurile „dușmănoase și disprețuitoare” la adresa bisericii, premierul Ion Chicu a emis un comentariu în care anunță că își asumă totalmente deciziile legate de restricțiile referitoare la unele activități religioase aplicate în perioada stării de urgență.

Epidemia răspândită la nivel global a afectat serios mai multe activități economice, culturale sau religioase, menționează Ion Chicu. El observă că majoritatea reprezentanților cultelor religioase au manifestat înțelegere și au conștientizat pericolul pe care-l reprezintă virusul pentru viața oamenilor și au adaptat activitățile religioase la regulile sanitar-epidimiologice instituite de Comisia pentru Situații Excepționale.

„Protejarea sănătății și vieții oamenilor este cea mai blagoslovită și plăcută Domnului faptă. În asta cred. De aceea, ca și în multe alte state, inclusiv Rusia sau Italia, guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să interzică pe perioada pandemiei activitățile religioase cu participarea credincioșilor. Îmi asum totalmente această decizie, deoarece a fost vorba de sănătatea și viața oamenilor”, a menționat premierul într-un comentariu plasat pe pagina sa de facebook..

În context el precizează că pandemia încă nu a trecut și guvernul va menține și în continuare unele măsuri restrictive, inclusiv, referitoare și la unele activități religioase. „Regulile sunt stricte și trebuie respectate de toți cetățenii țării. E pentru sănătatea și viața oamenilor. În asta cred!” a adăugat Ion Chicu.

Amintim că Mitropolitul Vladimir i-a solicitat ieri premierului să-și tempereze „atitudinea dușmănoasă” față de Biserică.

„Cu mare îngrijorare constatăm că am fost expuși unor drastice măsuri în perioada pascală: Sfinte Liturghii și Săptămâna Luminata fără participarea credincioșilor, și Paștele Blajinilor fără acces la cimitire.

Preoțimea noastră, pe bună dreptate, ne întreabă pe noi cei din conducerea Bisericii lui Hristos din Moldova, de ce am cedat atât de ușor, de ce am acceptat aceste măsuri drastice, având în vedere că alte state de pe mapamond nu au recurs la astfel de restricții.

Domnule prim-ministru, cel mai trist pentru noi de Sărbătorile Pascale a fost lipsa creștinilor de la sfintele slujbe și restricționarea accesului credincioșilor la sfințirea prinoaselor Pascale, dar și mai trist a fost că autoritățile statului au acționat cu facilitate în regim prioritar pentru marketuri și magazine alimentare arhipline de cetățeni, iar Biserica a fost pusă la un loc cu super market-urile de construcție și magazinele și companiile de prestare servicii și agrement”, se spune în mesajul mitropolitului adresat premierului.

În context Mitropolitul Vladimir, se arată deranjat și de faptul că mai multe biserici au fost sancționate cu amenzi de la 22 500 la 70 000 lei.

„Pentru noi atitudinea Guvernului este una îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă. Biserica Ortodoxă din Moldova nu este un subiect din domeniul HoReCa sau o afacere care poate fi oprită pe timp de epidemie. Biserica Ortodoxă este o instituție divino-umană care activează de două milenii spre binele oamenilor, chiar și în timp de epidemii, lucru demonstrat în timp de secole”, se mai spune în adresarea Mitropolitului Vladimir.

Noutăţile partenerilor

comentarii: