image
Sursa foto: facebook

VIDEO: Canicula înfruntată în costume de protecție; Pompierii, mereu pregătiți de intervenții

Riscul de izbucnire a incendiilor este acum deosebit de mare și doar gradul sporit de pregătire al pompierilor poate diminua un pericol. Focul izbucnește într-o secundă și dacă mai e și vânt, flăcările se extind cu repeziciune. Stingerea poate să dureze o oră sau mai mult, ne-au spus pompierii din Cojușna, care au avut zeci de intervenții, de la începutul verii.

„Sigur că este foarte periculos, pentru că mai bate vântul, se aprinde într-o parte și se stinge în altă parte. În primul rând totul se face în echipă. Minim doi sau trei trebuie să fim" , a declarat pentru Jurnal TV, Adrian Procopie, pompier voluntar.

Postul de pompieri voluntari salvatori din Cojușna este format din 16 oameni. Unii abia acumulează experiență, fiind încurajați de către colegii care au trecut de multe ori prin foc și pară. Pentru a obține abilitățile necesare, voluntarii participă periodic și la instruiri.

„Instruirile au fost făcute cu participarea întregii echipe a Postul de Pompieri Voluntari Salvatori Cojușna, pe teritoriul satului. Au fost mai multe exerciții, incluiv unele care au implicat salvarea persoanelor de la etaje.",a menșiinat Viorel Nicolăiescu, pompier voluntar.

Vestea bună este că în acest sezon, cazurile de incendii de vegetație au scăzut semnificativ în Cojușna și localitățile din apropiere, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Oamenii au devenit mai informați și mai prudenți, spune șeful Postului de pompieri Cojușna.

Șeful Postului de Pompieri Voluntari Salvatori Cojușna, Valeriu Popa a precizat că pe moment nu sunt atât de multe incendii de vegetație, pentru că s-a lucrat mult cu populația satului, au fost aplicate și amenzi.

Oricum, numărul intervențiilor este în continuare mare, afirmă pompierul: „Dacă e să luăm din luna iunie, avem câte 20-25 de intervenții. Noi mai ieșim și la accidente."

Pompierii au obligațiuni ca să iasă și în alte localități din preajmă. Este vorba despre Codreanca, Roșcani, Pănășești, Strășeni, Trușeni și Scoreni.

Fiecare pompier are două echipamente, pentru a putea pleca la intervenții oricând și în orice circumstanță. Un echipament este ținut acasă sau în mașina proprie. "Acesta este costumul de protecție care este obligatoriul pentru a ieși la un incendiu. Este și casca în mașină, dar o îmbrac deja când ajungem pe loc", ne-a pus Valeriu Popa.

O problemă pentru pompieri este gunoiștea din localitate. Autospeciala se deplasează încolo odată la trei sau patru zile. "Problema cea mai mare este că este foarte adâncă. Noi luptăm cu focul care iese în afară dar ceea ce este la fundul gropii, la trei patru metri adâncime, este focarul principal care izbucnește în afară."

În contextul temperaturilor ridicate înregistrate în ultimele zile, specialiștii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îi îndeamnă pe oameni să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor, mai ales cele de vegetație. Cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Angajații sectorului agricol sunt rugați să nu alimenteze tehnica pe teritoriul terenurilor agricole, iar fumatul este strict interzis.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: