image
Sursa foto: știri.md

Fracțiunea PAS din CMC nu va vota bugetul pentru 2021: „A fost elaborat peste noapte, fără consultări ori avizul comisiei”

Consilierii municipali ai fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău anunță că nu vor vota bugetul pentru anul 2021.

Potrivit consilierilor PAS, bugetul propus de către executiv nu are drept scop soluționarea problemelor reale ale orașului. Aceștia au solicitat revizuirea documentului și majorarea cheltuielilor pentru sănătate, transport public, construcția drumurilor, investiții capitale în educație și amenajarea curților.

Totodată, Fracțiunea PAS a motivat decizia de a nu vota bugetul în varianta actuală și  prin încălcarea procedurii de către primarul Ion Ceban, care a promis că va consulta pe larg bugetul, dar nu a făcut-o.

Potrivit lor, varianta expediată spre votare consilierilor a fost elaborată peste noapte, fără ca acesta să treacă toate etapele de consultări publice și să fie avizată de către comisia de specialitate.

În urma discuțiilor cu societatea civilă, pornind de la realitățile momentului și viziunea strategică pentru municipiu - Fracțiunea PAS  a venit cu propunerea de a fi majorate cheltuielile pentru sănătate cel puțin până la 100 de milioane de lei. ,,Solicitările instituțiilor medicale pentru investiții cu destinație specială depășesc valoarea de 150 de milioane de lei, iar executivul a propus alocarea a doar 63 de milioane de lei. Considerăm că pentru ocrotirea  sănătății trebuie să fie alocate cel puțin 100 de milioane de lei, dintre care cel puțin 15 milioane pentru acoperirea tratamentului de reabilitare post-covid, iar alte 25 de milioane pentru achiziția utilajului medical, în special a oxigenatoarelor și aparatelor de ventilare artificială a plămânilor”, a declarat consilierul PAS, Roman Roșca

Consilierii au mai propus alocarea suplimentară a 160 de milioane pentru achiziția unităților de transport public și alocarea a 40 de milioane de lei în plus pentru reparația capitală a instituțiilor de învățământ general. 

Consiliera Zinaida Popa a atenționat despre faptul că „deși bugetul alocat pentru domeniul educație a crescut de 2 ori, niciun leu nu a fost alocat pentru reparația capitală a instituțiilor de învățământ general. În aceste condiții nu este clar cine va acoperi aceste cheltuieli, iar nouă ne rămâne să sperăm cu vor fi părinții elevilor. Anume din aceste considerente, am solicitat creșterea alocărilor pentru reparația capitală a instituțiilor de învățământ general cu 40 de milioane de lei”. 

Președintele fracțiunii PAS, Vasile Grădinaru a solicitat totodată ca distribuția fondurilor pentru suburbii să fie realizată în baza unor criterii transparente și obiective, reieșind din necesitățile locuitorilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: