image
Sursa foto: jurnaltv.md

Filmul ucrainean „Atlantis”, în premieră la Chișinău // VIDEO

Filmul ucrainean „Atlantis” a fost prezentat joi la Chișinău. Spectatorii au avut posibilitatea să discute inclusiv cu producătorul peliculei, Volodimir Yatsenko, care acum este soldat voluntar pe frontul din Bahmut. Lansat în 2019, „Atlantis” relatează despre o catastrofă ecologică ipotetică, în urma unui război masiv între Ucraina și Rusia. Creatorii filmului spun că pelicula a fost o premoniție la ceea ce s-a întâmplat doi ani mai târziu – războiul real provocat de Rusia în Ucraina. „Atlantis” a fost premiată la mai multe concursuri internaționale.

Filmul „Atlantis” e povestea lui Serghei – fost soldat, care suferă de sindromul de stres post-traumatic din cauza războiului.

„Să producem acest film a fost destul de complicat deoarece nu am implicat niciun actor profesionist. De exemplu, băiatul din morgă chiar muncea acolo. Protagonistul principal este un paramedic adevărat. Actorul principal a fost un soldat”, spune Volodimir Iațenko, producătorul filmului.

„Un film care, apropo, a avut un circuit extraordinar la festivaluri mari: Tokyo, Torino, Toronto. Dar dincolo de asta, producătorul este un soldat voluntar acum și vine direct din Bahmut”, a menționat Valentina Iuhuphodjaev, director al Centrului Național al Cinematografiei.

Printre invitați au fost actori, regizori, cineaști și alți oameni de cultură. Mulți dintre ei ne-au spus că au rămas frapați de greutatea emoțională a proiecției cinematografice.

„Duritatea imaginilor și emoțiilor pe care le-am văzut sunt cutremurătoare”, a spus Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Eu cred că acest film va arăta cel mai bine problemele cu care se confruntă oamenii de după război. Toți așteptăm victoria, dar totuși va urma un timp foarte greu pentru noi, pentru a fi într-o stare mai bună”, a menționat și Marianna Priseajniuk, jurnalistă din Ucraina.

Filmul este o ficțiune post-apocaliptică ce are loc în Estul Ucrainei în anul 2025. Pelicula arată efectele unui război masiv între Rusia și Ucraina, în urma căruia are loc o catastrofă ecologică. Lansat în anul 2019, „Atlantis” a adunat 21 de premii și 19 nominalizări, inclusiv la festivalurile de film de la Veneția, Tokyo, Toronto, Lisabona și Montreal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: