image
Sursa foto: profile.md

La Bălți a fost lansat NORTEK, primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Republica Moldova // FOTO

În capitala de nord a țării a fost inaugurat NORTEK, primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din R. Moldova. Centrul are drept scop avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creşterea potenţialului de inovare a R. Moldova în diverse domenii ale științei.

NORTEK reprezintă un ecosistem regional, creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, pe o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați.

Pentru cei aproape 4.500 de studenți, tineri profesioniști și antreprenori din Bălți și din regiune, NORTEK oferă săli de instruire, laboratoare moderne, spații de coworking, birouri pentru startup-uri și companii private, spații pentru evenimente, programe de accelerare, instruiri specializate și mentorat.

„Ne propunem, timp de un an de zile, să avem 10 startup-uri lansate aici, în centru, și încurajăm toți tinerii să se formeze, să vină cu idei inovative și echipa centrului îi va ajuta să le implementeze în realitate. (...) Suntem convinși că Centrul de Inovații și Transfer Tehnologic NORTEK va deveni un adevărat generator de progres, care va aduce prosperitate societății noastre”, a declarat Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

NORTEK își propune să conecteze mediul academic și privat. Centrul oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

„Oamenii noștri sunt foarte muncitori, sunt inovatori și am văzut că, atunci când sunt create condiții, ei înfloresc. Vedem antreprenori de succes în diasporă, vedem antreprenori de succes acasă. Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, vor crește și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Țara noastră are un mare potențial de dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaționale. Ne mândrim mult cu tinerii și tinerele din Republica Moldova care sunt apreciați peste hotare pentru ideile, abilitățile și profesionalismul de care dau dovadă, reușind să fie angajați chiar și în companii IT cu renume mondial. E timpul să oferim tinerei generații posibilitatea să-și manifeste întregul potențial aici, acasă, într-un mediu performant, în pas cu schimbările care au loc în mod continuu în domeniul digital. Ne dorim ca NORTEK să fie locul în care ideile și modelele inovative de business să prindă viață și să se dezvolte în beneficiul comunității IT de aici, în beneficiul regiunii, dar și al întregii țări”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Centrul va susține tinerele talente în tehnologie și inginerie, va accelera start-up-urile și va dezvolta antreprenoriatul. Toate cu scopul de a spori competitivitatea economică a regiunii nord.

NORTEK va contribui la dezvoltarea și extinderea utilizării infrastructurii TIC în instituțiile de învățământ și instituțiile publice, incubarea și accelerarea startup-rilor și întreprinderilor micro, create de către studenți. De altfel, aici, tinerii vor reuși să-și dezvolte abilități tehnologice solicitate pe piața muncii, pentru a fi în pas cu progresul din domeniu.

„În numele Guvernului SUA, sunt încântat să iau parte la lansarea Centrului NORTEK de Inovare și Transfer Tehnologic, aici, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Acest centru aduce schimbări în domeniul TIC și în ingineria din nordul Moldovei, creând oportunități de educație și locuri de muncă, dezvoltând întreprinderi și promovând comunități. NORTEK este o dovadă a angajamentului Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltarea economică incluzivă și investițiile bazate pe parteneriat în Moldova”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

„Ambasada Suediei este foarte fericită să celebreze deschiderea oficială a Centrului NORTEK pentru Inovare și Transfer Tehnologic din Bălți. După ani de planificare, de creare a parteneriatelor și de construcție, aceasta este o piatră de hotar în dezvoltarea acestui important centru. NORTEK va propulsa dezvoltarea economică incluzivă în nordul Moldovei prin antreprenoriat, dezvoltarea competențelor, crearea de legături de afaceri și inovare în IT, producție, inginerie și cercetare”, declară Karin Borovic, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei, Charge d'Affaires.

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții în infrastructură de 71,5 milioane lei.

O importantă contribuție financiară în dezvoltarea Centrului o are Guvernul Republicii Moldova, care, prin intermediul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenției de Dezvoltare Regională Nord, a acordat pentru lucrările de construcție și montaj 25 de milioane de lei, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Clădirea care a devenit sediul NORTEK a fost construită anterior de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, investindu-se în acest sens 27 milioane de lei până în anul 2020, iar în perioada implementării proiectului – 2,5 milioane de lei. Partenerii strategici de dezvoltare USAID, Suedia și UK aid susțin Centrul NORTEK cu 17 milioane de lei investiți în fezabilitate, proiectare, dotări, urmând noi investiții în programe educaționale, digitalizare și antreprenoriat.

Investiții suplimentare urmează să fie realizate de ATIC prin Tekwill Bălți, de Zona Economică Liberă Bălți prin Dräxlmaier Group și de partenerii tehnologici Endava și Fundația Orange.

profile.mdprofile.md
profile.mdprofile.md
profile.mdprofile.md
profile.mdprofile.md
profile.mdprofile.md
profile.mdprofile.md
profile.mdprofile.md
profile.mdprofile.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: