Premierul Australiei a spus că atacul este răspândit, acoperă „toate nivelurile de guvernământ”, dar și servicii esențiale populației și mediul de afaceri. Morrison a refuzat să numească un posibil autor al atacului, anunțând că nu au existat scurgeri masive de informații personale.

Atacurile au început în urmă cu câteva luni și frecvența lor a crescut, a spus premierul Australiei. Oficialul a menționat că anunțul său de vineri a avut ca scop informarea publicului și îndemnarea companiilor să-și întărească sistemul de apărare.

Morrison a mai spus că acest tip de activitate se petrece la nivel global, iar situația Australiei nu este unică.

Care au fost țintele?

Premierul din Australia nu a dat nume de ținte, însă a spus că atacurile au fost îndreptate asupra „guvernului, industriilor, organizațiilor politice, sistemului de educație și sănătate, furnizorilor de servicii esențiale și operatorilor altor infrastructuri critice”.

Anterior, producători din industria de apărare, companii care lucrează cu autoritățile și firme de contabilitate au raportat atacuri.

La începutul lui 2019, principalele partide politice din Australia au fost atacate informatic, iar atacul a fost atribuit unui alt stat. Totodată, Universitatea Națională din Australia a anunțat anul trecut că a fost victima unui atac cibernetic, în urma căruia au fost accesate informațiile studenților și ale profesorilor.

Cine s-ar putea afla în spatele atacului

Premierul australian Scott Morrison a spus că atacul a fost identificat ca fiind unul orchestrat de un stat „din cauza dimensiunii și a țintelor alese”.

„Nu există prea multe entități capabile să desfășoare o asemenea activitate”, a spus Morrison, fără să facă precizări.

Experții în securitate cibernetică au legat de-a lungul timpului diferite atacuri din Australia de China.

China, alături de Rusia, Iran și Coreea de Nord - este una una dintre puținele țări capabile de un asemenea atac, nefiind un aliat al Australiei. Cu toate acestea, experții în securitate cibernetică susțin că spionajul cibernetic între țări, chiar și între aliați, este ceva obișnuit.