image
Sursa foto: jurnal.md/Nadea Roșcovanu

Ședința de judecată în dosarul tentativei de asasinare lui Vladimir Plahotniuc, amânată; Care este motivul

Ședința de judecată în dosarul tentativei de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc a fost întreruptă astăzi și reprogramată pentru ziua de 29 octombrie. Se face intenționat de către procurori, afirmă avocații celor acuzați de tentativă de omor. Acuzatorii spun însă că au nevoie de timp să verificate mărturiile singurului martor în dosar. Acesta și-a schimbat recent declarațiile.

Odată ce magistrații au anunțat întreruperea ședinței, spiritele s-au încins între susținătorii celor șapte inculpați și procurorul de caz.

După ce Iurie Parhomenco, principalul martor în acest dosar, a spus la cea din urmă ședință că a adus acuzații așa-numitului „grup Zabolotnîi”, în urma unor presiuni din partea instituțiilor de forță, procurorii spun că au nevoie de timp să supună unui control aceste declarații.

„Acest control se impune a fi efectuat, astăzi noi nu avem rezultatele acestui control, or pentru acest control noi avem la dispoziție 15 zile. Din moment ce au fost făcute declarațiile noi am dispus efectuarea acestui control. Acesta nu este un moft al procuraturii, este o practică impusă și de CEDO”, a declarat procurorul Julieta Devder.

Avocații însă susțin că odată ce partea acuzării nu are alți martori, iar Iurie Parhomenco spune că a făcut declarații false, cei șase inculpații ar trebui eliberați.

„Noi credem că este neobiectiv. Când în privința lui Zabolotnîi exista o situație similară, de violare și presiune psihologică, iar noi scriam plângeri în adresa Procuraturii, aceste fapte nu erau verificate. Nu aveam niciun răspuns și mi-au spus să nu mă bag cu aceste întrebări, pentru că sunt implicate persoane influente”,a menționat avocatul Vladimir Curmeli.

La ședința de la Curtea de Apel, cei șase inculpați au făcut declarații online și au spus că sunt nevinovați. Cel de-al șaptelea, care deja și-a ispășit pedeapsa, la fel se declară nevinovat, dar a fost prezent fizic în sală.

În 2018, șapte oameni au fost condamnați la închisoare, în urma unui proces excepțional, în care s-a făcut referire la pretinși agenți sub acoperire din Ucraina și la depozițiile unui singur martor. Dosarul se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. Cei șapte sunt acuzați de tentativă de omor.

comentarii: