Suspiciunile privind tentativa de muşamalizare a datelor despre epidemie au fost alimentate de un discurs al preşedintelui Xi Jinping care îşi propunea cu totul altceva: să-i liniştească pe cei aproape un miliard şi jumătate de chinezi. Mesajul cuvântării: partidul comunist ştia, partidul comunist s-a preocupat, situţia este sub control.

În cuvântarea respectivă, liderul de la Beijing spunea că a dat încă de pe 7 ianuarie primele ordine pentru combaterea virusului. Tocmai această încercare de a poza în liderul care a condus personal operaţiunile a avut un efect de bumerang. De ce? Fiindcă data de 7 ianuarie menţionată de el nu corespunde cu informaţiile oficiale pe care le ştiam.

Până acum, autorităţile au susţinut tot timpul că primele informaţii despre coronavirus au apărut pe 20 ianuarie, pentru ca două zile mai târziu să fie decisă închiderea provinciei Hubei, focarul epidemiei, scrie Digi24.

Noile detalii reaprind discuţiile despre opacitatea statului chinez şi refuzul Beijingului de a împărtăşi informaţii. Şi este o dovadă în plus a celor afirmate în ultimele săptămâni de bloggerii chinezi, care au tot acuzat autorităţile că au reacţionat cu întârziere şi nu fac suficient pentru a limita proporţiile tragediei.