image
Sursa foto: linkedin.com

Povestea unei tinere din Republica Moldova, care a ajuns să lucreze la Comisia Europeană

Anual, tot mai mulți tineri părăsesc Republica Moldova pentru totdeauna. Unii merg la studii, alții la muncă, însă toți cu gândul la o viață nouă. Printre cei care au decis să-și facă studiile peste hotare se numără și Olga Chilat. Tânăra a plecat în 2011 la o universitate din Franța. În prezent activează la Comisia Europeană din Bruxelles, dar în timpul liber promovează tradițiile de acasă într-un mod mai puțin obișnuit.

Olga Chilat este originară din Chișinău, însă după ce a absolvit liceul a decis să-și facă studiile într-o țară europeană. Olga și sora ei au știut de mici ce înseamnă străinătate, pentru că mama ei a plecat la muncă peste hotare cu mulți ani în urmă. Plecarea mamei a determinat-o pe Olga să învețe mult și să depună efort pentru a nu dezamăgi și a-și asigura un viitor.

Tot greutățile au motivat-o să aplice la studii în Strasbourg, în așa fel era mai aproape de mama ei. După studii, s-a mutat la Bruxelles, unde de mai bine de un an are un job de vis - și-a început activitatea la Comisia Europeană.

Odată cu pandemia, Olga a revenit la o veche pasiune - pictatul, iar de acolo a mai urmat un pas până la o nouă pasiune. Acum Olga face ilustrații digitale prin care promovează tradițiile din Republica Moldova. Tânăra are planuri mari pentru proiect. Își dorește ca mai multă lume să cunoască despre tradițiile noastre. Respiră și trăiește cu Moldova. Se implică și promovează toate valorile frumoase care îi amintesc de casă.

Mai multe despre povestea tinerei aflați mai jos, în noua ediție a emisiunii „Cealaltă Basarabie”.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau circa 2 milioane 600 demii de cetățeni. În ultimii ani, populația a migrat masiv. Conform datelor Biroului Național de Statistică, doar în anul 2017, din țară au plecat circa 50 de mii de persoane. Generația de tineri este într-o continuă descreștere. La fel și numărul studenților. În anul de studii 2018-2019, erau circa 60 de mii de studenți, dintre care o treime – la ciclul de licență, cu 35 la sută mai puțini decât în promoția precedentă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: