image
Sursa foto: cna.md

CNA, detalii despre dosarul delapidării fondurilor externe pentru refugiați; Ce au găsit oamenii legii acasă la șeful DGAMS

Directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a susținut o conferință de presă, în contextul rezultatelor perchezițiilor efectuate de CNA în dosarul de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților. Potrivit acestuia, în dosar sunt vizate 11 persoane, dintre care - administratorul Centrului de plasament temporar pentru refugiați și șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca.

„Urmărirea penală pe faptul abuzului de serviciu și delapidării fondurilor externe destinate refugiaților a fost inițiată în februarie 2023. S-a stabilit că centrul de plasament este finanțat din contul alocațiilor bugetare, precum și din alte surse de finanțare. S-a stabilit că susținerea financiară a venit din partea a 8 organizații neguvernamentale internaționale. În urma examinării mijloacelor de probă, au apărut bănuieli rezonabile că, de la crearea centrului, personalul de comun acord cu funcționari publici din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău au inclus eronat informația privind distribuirea ajutoarelor pe bază de semnături false, a bunurilor alimentare și nealimentare necesare pentru traiul refugiaților. Aceste acțiuni urmăreau interese materiale, cauzând daune mari. Proporțiile prejudiciului urmează să fie stabilite, pe măsură ce va fi finalizată inventarierea bunurilor ridicate în cadrul acțiunilor de urmărire penală. Astăzi continuă perchezițiile la centrul de plasament”, a declarat directorul CNA.

Pentru o examinare completă și obiectivă a acestei cauze, au fost antrenați și specialiști din domeniul financiar-contabil.

„Pe 4 mai, ofițerii CNA au efectuat 24 de percheziții la domiciliile persoanelor vizate, dar și la rudelor acestora. Administratorul centrului de plasament, care este și angajat al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a CMC, dar și șeful DGAMS au fost reținuți pentru 72 de ore. În privința celorlalte persoane urmează să fie emisă ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit cu audierea acestora. În rezultatul acțiunilor, au fost depistate mai multe cutii cu bunuri furate din depozitului centrului de plasament, care nu au ajuns la refugiați, ci la angajați ai centrului, rudele acestora și terțe persoane, inclusiv la angajați ai DGAMS”, a mai declarat Iulian Rusu.

Potrivit acestuia, la domiciliul lui Boris Gîlca, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău, care ieri a fost arestat pentru 72 de ore, a fost găsit un aspirator Bosch, cuptoare cu microunde, saci de dormit, 8 cutii cu veselă și mai multe seturi de produse alimentare.

La moment, în acest dosar sunt vizate 11 persoane, dintre care 2 cu funcții de conducere, dar oamenii legii urmează să stabilească dacă mai sunt persoane implicate.

Celelalte 9 persoane, funcționari, persoane private, rude ale angajaților respectivi, sunt cercetate fără a fi stabilită vreo măsură asupra lor.

Persoanele vizate în acest dosar sunt din Chișinău, dar și din alte raioane ale țării.

Urmăriți mai jos conferința de presă.

Amintim că, ieri, CNA a anunțat că mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiați (CTPR) din str. Studenților 7/5, mun. Chișinău.

În urma perchezițiilor, la sediile menționate și la domiciliile unor bănuiți, au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator), saci pentru dormit, veselă și alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați.

Prin urmare, doi angajați ai Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău au fost reținuți pentru 72 de ore.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: