În Codul contravenţional este introdus un articol nou „Articolul 439 . Ridicarea provizone a permisului de conducere a mijloacelor de transport”.

Ridicarea provizorie a permisului de conducere constă în interzicerea temporară persoanei fizice de a conduce mijloace de transport prin ridicarea permisului de conducere până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti asupra cauzei.

„Ridicarea provizorie a permisului de conducere are drept scop înlăturarea unei stări de pericol şi/sau prevenirea săvârşirii unor fapte socialmente periculoase în traficul rutier. Instanţa de judecată examinează în cel mult 3 zile de la data depunerii demersului agentului constatator cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport, cu emiterea unei încheieri sau respinge demersul cu restituirea permisului. Termenul executării măsurii de siguranţă de ridicare provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport, se include în termenul de executarea a sancţiunii de privare de drept special de a conduce mijloace de transport”, se explică în proiectul de lege.