image
Sursa foto: jurnal.md

Ministrul Mediului, despre autorizația pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița: „Parte a unui proces de negociere mai amplu”

„Parte a unui proces de negociere mai amplu dintre Chișinău și Tiraspol”. Astfel a calificat ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind prelungirea autorizației de mediu pentru încă o lună, pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Șefa de la Mediu a precizat că, în activitatea uzinei de la Râbnița au fost identificate mai multe neconformități, astfel Agenția de Mediu a refuzat eliberarea autorizației ordinare.

„Dacă agentul economic nu înlătură neconformitățile, nu va obține autorizația de mediu ordinară. Nu putem spune dacă autorizația va fi prelungită sau nu. Pentru că eliberarea acestei autorizații temporare, până pe 30 septembrie, este parte a unui proces de negociere mai amplu între autoritățile de la Chișinău și așa-zisele autorități din stânga Nistrului pentru a obține diferite facilități de care au nevoie cetățenii Republicii Moldova în acest moment. De exemplu, prețul la curentul electric, mobilitatea fermierilor din Dubăsari, etc.”, a declarat Iuliana Cantaragiu.

Printre încălcările depistate la uzina gestionată de regimul separatist se numără faptul că administrația nu a listat toate sursele de poluare, precum și toate deșeurile emise, potrivit legislației RM.

Precizăm că, după o săptămână de ezitare, Chișinăul a prelungit totuși autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Decizia respectivă îi permite uzinei din stânga Nistrului să activeze și să importe metal uzat din Uniunea Europeană încă o lună - până pe 30 septembrie curent. Comisia a aprobat această hotărâre prin derogare de la Legea privind protecţia mediului înconjurător și după ce Agenția de Mediu a refuzat să emită autorizația pentru gestionarea deșurilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: