image
Sursa foto: jurnal.md

Avocații fugarului Șor, nemulțumiți că au fost amendați și că a fost desemnat un apărător din oficiu: „Vom contesta decizia”

Judecătorii Curții de Apel Chișinău, care examinează dosarul de condamnare a lui Ilan Șor, au dispus aplicarea unor amenzi judiciare avocaților Aureliu Colenco și Denis Calida și desemnarea unui avocat din oficiu în acest dosar, după ce apărătorii lui Ilan Șor nu s-au prezentat nici la ședința programată pentru 19 octombrie, curent.

În replică avocații au emis un comunicat în care susțin că decizia instanței de apel este una ilegală și are scopul de a le intimida clientul. Aceștia mai precizează că au informat instanța că vor lipsi de la ședință.

„La ora 11:40, am informat Curtea de Apel Chișinău în privința faptului că participăm la o ședință de judecată privind prelungirea arestului preventiv a unei persoane. Noi am informat instanța de judecată și considerăm că cererea noastră, de amânare, a fost întemeiată, deoarece dosarele privind examinarea cererilor de arestare preventivă sunt prioritare. Prin urmare, vom contesta deciziile Curții de Apel Chișinău. Prin această decizie nu se urmărește decât prelungirea intimidării clientului Ilan Șor. De asemenea, menționăm faptul că avocații sunt în continuare intimidați de instanța de judecată”, a declarat Aureliu Colenco.

Procurorii însă consideră că avocații tergiversează procesul de judecată. Următoarea ședință va avea loc vineri, 22 octombrie.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat de o instanță de fond la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul jafului din sistemul bancar. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea sentinței definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, unde examinarea cazului a fost tergiversată timp de peste doi ani. În iunie 2019, Ilan Şor a fugit din RM. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsirea ilegală a țării, iar instanța a dispus arestarea acestuia. În august anul curent, Curtea Supremă de Justiție a admis cerea avocaților lui Ilan Șor privind strămutarea judecării cauzei penale la Curtea de Apel Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: