image
Sursa foto: Reuters

Maia Sandu participă la prima reuniune a Comunității Politice Europene

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă astăzi la primul summit al Comunității Politice Europene. Întrunirea ianugurală a acestei noi structuri europene are loc la Praga.

Șefa statului va avea mai multe întrevederi bilaterale și se va întâlni cu reprezentanții comunității moldovenești din Cehia.

Comunitatea Politică Europeană (CPE) este o inițiativă a președintelui Franței, Emmanuel Macron, și reprezintă o platformă de dialog politic și cooperare dintre țările UE și cele din afara spațiului comunitar. Summitul inaugural al CPE este găzduit de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene, iar la eveniment și-au anunțat prezența 44 de șefi de state și de guverne - liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, dar și ai altor 17 state.

Comunitatea Politică Europeană este o platformă de coordonare politică care nu înlocuieşte nicio organizaţie, structură sau proces existent şi nu urmăreşte să creeze altele noi în această etapă. Noua platformă îşi propune să promoveze dialogul politic în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului European.

Pe 19 mai curent, preşedintele Emmanuel Macron a explicat că eventuala ''Comunitate Politică Europeană'' ar fi ''complementară'' procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu ''o alternativă'' la acesta.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: