image
Sursa foto: Telegram // IGSU

Pagubele intemperiilor din 25-26 iulie: Case fără acoperișuri, sute de ha de culturi agricole distruse și sate în beznă

Ploile torențiale și vântul puternic din ultimele zile au făcut ravagii în mai multe raioane din republică, distrugând case, edificii și sute de hectare de culturi agricole.

Potrivit IGSU, la 26 iulie, grindina a afectat mai multe hectare cu viță de vie. În raionul Orhei, au fost distruse circa 60 ha, în raionul Dubăsari - 20 ha și în raionul Cahul - 9 ha. Totodată, intemperiile au afectat mai multe culturi agricole și livezi. Astfel, în raionul Edineț, în localitatea Cupcini, au fost distruse 70 ha de livadă de meri, în satul Parcova - 102 ha, în orașul Edineț - 19 hectare și în localitatea Coșnița din raionul Dubăsari au fost distruse 44 ha de livadă de meri. Tot în raionul Dubăsari, ploile și rafalele de vânt au distrus 147 ha de porumb, 10 ha de grâu și 10 ha de legume. În urma precipitațiilor cu grindină în seara zilei de 26 iulie, în satul Ceadâr, raionul Leova, au fost nimicite 100 ha de floarea soarelui și câte 50 ha de porumb și grâu.

În urma intensificării vântului, în mai multe localități din raionul Dondușeni au fost deteriorate acoperișurile a 19 case particulare și a 14 blocuri locative. Totodată, în raionul Dubăsari, localitatea Cocieri, de pe acoperișurile a 13 case de locuit au fost smulse de vânt 154 de foi de ardezie și 60 de foi au fost deteriorate de pe acoperișul unui depozit.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore, echipele de salvatori și pompieri au intervenit în 14 cazuri la lichidarea consecințelor ploilor torențiale cu intensificări de vânt produse în perioada 25-26 iulie. Astfel, angajații IGSU au efectuat lucrări de defrișare ale crengilor, arborilor căzuți pe carosabil, pomparea apei, precum și înlăturarea obiectelor cu pericol de cădere, în raioanele Edineț, Cimișlia, Drochia, Soroca, Ialoveni, Șoldănești, Hâncești, Criuleni dar și Nisporeni.

Conform informației recepționate de la furnizorii de energie electrică, la 28 iulie, către ora 06:00, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, rămân deconectate 10 localități din raionul Edineț. Echipele specializate întreprind măsurile necesare de reconectare a energiei electrice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: