image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu, mesaj tranșant la adresa judecătorilor și procurorilor: Înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor

Astăzi, judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit. Nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință cerându-le să facă lucruri ilegale. Sunt liberi să aplice legea, să facă justiție. Dar din păcate, în continuare, o parte dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor, a declarat președintele Maia Sandu în cadrul Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției.

Potrivit președintelui, reforma a început, dar lucrurile se întâmplă prea încet, în pofida faptului că există voință politică de a crea un sistem de justiție veritabil și a construi instituții puternice de combatere a corupției. În pofida faptului că Ministerul Justiției, cu susținerea Parlamentului, a îmbunătățit semnificativ cadrul legal pentru a facilita reforma și pentru a oferi instituțiilor de drept instrumente mai eficiente în lupta împotriva corupției.

„Astăzi, judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit. Astăzi, nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe judecători și procurori cerându-le să facă lucruri ilegale, să ia decizii ilegale. Ei toți sunt liberi. Liberi să aplice legea. Liberi să facă justiție. Din păcate, în continuare, o parte dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei - să comită abuzuri, să-și negocieze deciziile pentru a obține foloase necuvenite, ca urmare a emiterii deciziilor ilegale sau a tergiversării acestor decizii. O parte a oamenilor din sistem nu vor să înțeleagă că independența merge, mână în mână, cu responsabilitatea. Iar oamenii corupți din sistem reprezintă, în continuare, cel mai mare impediment în calea reformei”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că sistemul trebuie curățat de urgență. Acest lucru urmează să fie efectuat de Comisia de pre-evaluare, instituită din experți naționali și internaționali. La prima etapă, această curățare se va face în raport cu viitorii candidați la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), apoi în raport cu Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

„ Eu sunt foarte îngrijorată de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare importante, dosare de importanță națională, inclusiv dosare care vizează resurse financiare și proprietăți publice semnificative. Astăzi, acest comportament de tergiversare nejustificată sau de adoptare a deciziilor ilegale, cu suspiciune de încasare a beneficiilor necuvenite, nu este sancționat de nimeni.Organele interne ale sistemului judecătoresc sunt în incapacitatea de a da sancțiuni, iar procuratura, în pofida mai multor suspiciuni, care se vehiculează la adresa unor judecători, nu a reușit să sancționeze niciunul pentru a transmite un mesaj clar, puternic în sistem, că corupția este pedepsită”, a mai spus președintele.

Maia Sandu a regretat că unii judecători și procurori au făcut de rușine sistemul, în timp ce mulți alții au tăcut și ca rezultat au suferit oamenii.

„ Îmi pare rău că, în timp ce școlile, spitalele, satele noastre sărăceau, un grup de persoane deveneau tot mai bogate. Pentru că atunci când un înalt funcționar plătește mită în justiție, rămâne nepedepsit. Un drum prost făcut, pentru că s-a plătit mită în procesul de reparație, va rezista doar până la prima ploaie. Îmi pare rău că au murit oameni din cauza că a fost tolerată corupția în sistemul medical și banii pentru echipamente moderne și medicamente de calitate au ajuns în buzunarul hoților. Îmi pare rău că țara a pierdut miliarde care puteau fi investite în creșterea nivelului de trai al oamenilor”.

Președintele a anunțat că ministerul Justiției, Guvernul, Parlamentul și Președinția vor continua să susțină această reformă și reabilitarea sistemului cu toată puterea.

„Vom insista să ducem până la capăt acest efort, oricât de mare va fi rezistența. Repet, miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de dușmanii luptei cu corupția sau de problemele tehnice ale acestei reforme. Îi invit pe oamenii din sistem, care țin la țara noastră și la viitorul copiilor noștri, să lucrăm de aceeași parte a baricadei, de partea Moldovei, de partea cetățenilor noștri”, a conchis Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: