image
Sursa foto: jurnal.md

Expulzarea cetățenilor turci din RM, subiect tabu în Parlament; Proiectul privind crearea unei comisii de anchetă, RESPINS

Majoritatea parlamentară nu-și dorește nici în ruptul capului audieri privind expulzarea cetățenilor turci, profesori la Liceul Orizont. Astăzi, în cadrul ședinței legislativului, a fost propusă crearea unei comisii care să ancheteze circumstanțele deportării cetățenilor turci.

După ce propunerea a fost respinsă, a fost înaintat un alt proiect care prevede audierea șefului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, și directorului Biroul de Migrație și Azil, Olga Poalelungi. Nici de această dată deputații nu au susținut inițiativa, propunerea fiind respinsă.

„Este un târg făcut de nepreședintele nostru, președintele vostru cu Erdongan. Dacă nu vă temeți, să fie făcută o comisie de anchetă. SIS-ul și Biroul de Migrație trebuie să ofere informații”, a declarat liderul PL,Mihai Ghimpu.

„Evenimentele au bulversat întreaga societate. Este vorba despre acțiunile unor instituții care au depășit cadrul legal. Luând în calcul că imaginea RM a fost afectată și pentru acesta este foarte importantă comisia”, a declarat deputatul PLDM, Iurie Țap.

„Susținem formarea acestei comisiei. Toți se dau acum la o parte. Acest liceu activează de 30 de ani și nu au fost așa situații. Acum apar interese meschine, cineva vrea să repare ceva, cineva vrea altceva. Să fim serioși și să ne atârnăm serios de ceea ce s-a întâmplat”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Propunerea, care a venit din partea PLDM și PL, nu a întrunit numărul necesar de voturi.

„Am știut că o să respingeți această propunere. Și de aceasta cerem audierea directorului Biroului de Migrație și șefului SIS. Acești oameni care sunt responsabili trebuie să fie aici, în Parlament. Să punem punctele pe i”, a adăugat Ghimpu.

„Dorim să aflăm cine duce responsabilitatea ca aceste persoane să fie duse în țara lor. Este o răpire. Aceste persoane puteau să-și aleagă țara unde să fie expulzate”, a adăugat Inna Șupac, deputat PCRM.

„Dincolo de tragediile familiilor este vorba despre încălcarea drepturilor omului. SIS a vorbit despre expulzare, dar e o agramare. Instituția a plasat un comunicat ilegal. Iese la iveală că o instituție a acționat la comanda cuiva”, a punctat Iurie Țap.

Amintim că pe 6 septembrie, șapte cetățeni turci, angajați ai liceului moldo-turc Orizont, au fost reținuți, fiind ulterior depurtați din RM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: