image
Sursa foto: Jurnal.md

Se analizează sincronizarea de urgenţă a sistemului energetic din Ucraina şi Republica Moldova cu cel european

Statele membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova cu cel european, iar în prezent se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă, a precizat ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, după reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei.

„Am participat, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situaţiei preţurilor la energie şi gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei şi Bulgariei. Situaţia din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acţiuni concrete de asistenţă pentru Ucraina conform necesităţilor reale din teren şi pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE. În prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova funcţionează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine şi sunt decuplate de Rusia. În context, Statele Membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european. În prezent, se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă", a declarat ministrul român.

Potrivit acestuia, atât în România cât şi în statele membre situaţia aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs iar UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgenţă în măsura în care situaţia o va cere.

Ministrul român Energiei a arătat, în context, că o prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare, precizând că susţine maximizarea eficienţei capacităţilor de stocare şi explorarea unor rute alternative de aprovizionare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: