image
Sursa foto: jurnal.md

Republica Moldova pierde bazele de odihnă situate pe litoralul Mării Negre

Alexandru Slusari: „Din 16 obiecte, de la majoritatea nu a fost încasat niciun bănuț la bugetul de stat. Vă dați seama cum sunt gestionate, aceste obiecte trebuie să aducă zeci de milioane în bugetul de stat. Timp de trei ani baza de odihnă „Мечта)” din Zatoka s-a evaporat, nu mai există. Cine o să răspundă pentru acest lucru?”

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA, împreună cu un avocat din Ucraina, au efectuat mai multe investigații privind patrimoniul Repubilicii Moldova de pe litoralul Mării Negre din Ucraina. Deputatul a solicitat Agenției Proprietăți Publice informații despre obiectele de odihnă de pe litralul Mării Negre, iar rezultatele au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe.

„Vreau să vă spun că este un dezastru, este o cronologie de distrugere și pierdere a patrimoniului RM în Ucraina. Voi veni cu un demers către Curtea de Conturi ca să fie verificat modul de înstrăinare a patrimoniului public peste hotare, dar pe unele cazuri desigur voi sesiza procuratura. Din 16 obiecte, la trei obiecte destul de mari din Zatoka nu există confirmare a dreptul de patrimoniu al RM nu sunt recunoscute ca proprietate a statului nostru, dar ele activează și nici nu se depun eforturi pentru a se legaliza aceste obiecte. Din 16 obiecte de la marea majoritate nu a fost încasat niciun bănuț la bugetul de stat. Vă dați seama cum sunt gestionate, aceste obiecte trebuie să aducă zeci de milioane în bugetul de stat”, susține Slusari.

Baza de odihnă „Мечта” s-a evaporat pe timpul guvernului Filip

Deputatul suține că în 2006, pe timpul guvernului Filip, baza de odihnă „Мечта” în 2006 a fost transmisă cu titlul gratuit din administrarea Agenției Proprietăți Publice către intreprinderea de stat Brănești. În 2019 în procesul de eventariere a bunurilor de către comisia instituită de către reprezentanții admnistrației naționale a penitenciarelor și reprezentanții primăriei orașului Zatoka s-a constat că la adresa juridică orașul Zatoka, strada Lazurnaia 101, numai există careva bunuri imobile care făceau parte din complexul de bunuri al bazei de odihnă „Мечта (Visul)” , conform planului cadastral privind dreptului de proprietate a RM.

„În trei ani, baza de odihnă „Мечта” din Zatoka s-a evaporat, nu mai există, cine o să răspundă pentru acest lucru? Este o situație tristă și denotă degradarea unor funcționari publici, instituții publice, guvernelor care prin acțiunile sau inacțiunile sale au adus la pierderea sau deterioararea implicarea în scheme ilicite a mai multor bunuri care au fost construite de zeci de generații din R.Moldova. O parte din aceste construcții de azi nu au nici măcar un statut legal de dreptul de proprietate”, a punctat deputatul.

Platforma DA va continua inviestigarea și monitorizarea acestui subiect și va trimite un demers către Curtea de Conturi cu solicitarea efectuării unui control de gestionarea a acestor bunuri de către Agenția Proprietăți Publice. Pe unele cazuri mai grave va fi înaintat un demers către procuratură ca toți cei vinovați să fie trași la răspundere, a mai spus Alexandru Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: