image
Sursa foto: resonate.com

Indicele privind Situația Presei din RM în 2022: Condițiile de muncă ale jurnaliștilor, marcate de probleme grave // GRAFIC

În 2022, situația mass-mediei din Republica Moldova a fost marcată de probleme grave. Chiar dacă, comparativ cu anii precedenți, a fost înregistrată o ușoară evoluție a stării presei din Republica Moldova, progresul înregistrat nu poate fi calificat drept o tendință stabilă, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2022, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Starea presei autohtone a fost apreciată de 14 evaluatori cu un punctaj ce nu a ajuns nici la jumătatea celui necesar (60 de puncte) pentru a atesta că legislația media este suficientă și eficientă, că presa activează în condiții economice propice sau că jurnaliștii își desfășoară munca în condiții de securitate deplină.

ISPMISPM

Raportul arată, între altele, că la factorii vechi de influență asupra securității presei și a jurnaliștilor s-au adăugat probleme noi, generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Aplicarea defectuoasă a legislației rămâne însă o problemă majoră, vulnerabilizând cel mai mult asigurarea accesului la informații de interes public. Totodată, evaluatorii ISPM au subliniat că Adunarea Populară a Găgăuziei a continuat să legifereze prevederi ce sfidează principiile și standardele legislației naționale și comunitare.

Studiul mai relevă modul în care contextul politic, cel social și economic, tensionate pe tot parcursul anului 2022, au influențat activitatea presei.

Mediul economic a însumat 22,5 puncte, ceea ce înseamnă că mass-media, de când este calculat ISPM, rămâne într-o situație gravă.

„Chiar dacă s-a îndepărtat puțin de zona situației extrem de grave, indicatorul mediului economic întrunește cel mai redus punctaj între cei șapte indicatori. Starea economiei naționale, marcată trei ani la rând de crize fără precedent, influențează în mod direct situația mass-media. Este de salutat efortul presei independente de a-și diversifica sursele de finanțare. Totuși, granturile externe au constituit și în 2022 o cotă semnificativă din bugetele redacționale, fapt ce nu permite majorității instituțiilor de presă să adopte modele financiare sustenabile, care să le asigure o independență economică și editorială veritabilă”, se spune în raport.

Studiul elaborat pentru al șaptelea an consecutiv este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și UK și implementat de Internews în Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: