image
Sursa foto: ansa.gov.md

Avertizare privind apariţia unui dăunător periculos în parcurile din RM

ANSA atenţionează legătură cu apariţia omidei păroase a buxusului (Cydalima perspectalis)în parcuri şi spatiile verzi, unde există plante de Buxus sempervirens – garduri vii sau alte forme decorative.

Dăunătorii au anvergura aripilor de aproximativ 4 cm, de culoare albă mătăsoasă, cu o bandă marginală lată, de culoare maro-închis.

Pe aripile anterioare, în zona mediană, prezintă câte o pată albă în formă de semilună. Se pot întâlni și forme închise la culoare, dar care prezintă aceeași pată albă pe aripile anterioare. Fluturii sunt foarte mobili și trăiesc aproximativ două săptămâni.

Pentru prima dată, în Republica Moldova apariţia insectei a fost semnalată în 2015, în sectorul individual.

Potrivit specialiştilor, larvele sunt verzui, prezintă pe corp negi negricioși, păroși, urticanți, capsula cefalică este negricioasă, lungimea corpului depășind 4 cm. Pupa este de aproximativ 2 cm lungime, la început verzuie cu pete închise pe partea dorsală, iar mai apoi se închide la culoare.

„Cel mai bun indiciu pentru prezenţa acestui dăunător îl reprezintă dejecțiile sub formă de bile mici verzi de sub frunzele de buxus (acestea pot fi uneori regăsite şi în pânzele ţesute de mătase pe plantă) şi uscarea rapidă a plantelor”, se arată într-un comunicat.

Specialiștii vin şi cu câteva recomandări: Aplicarea măsurilor de combatere trebuie începută primăvara cât mai devreme posibil. Pe suprafeţele mici din sectorul individual, o alternativă de diminuare a densităţii omizilor este cel mecanic - colectarea ouălor şi omizilor cu arderea ulterioară a acestora.

La o defoliere slabă, o posibilitate de stimulare a refacerii frunzișului defoliat poate fi irigarea în perioada de vară, mai ales atunci, când seceta se instalează împreună cu temperaturile foarte ridicate.

Metoda de combatere de bază însă, rămâne a fi tratamentele cu insecticide. Este necesară avertizarea populaţiei înainte de efectuarea tratamentelor şi îngrădirea teritoriilor tratate. Pentru utilizare se vor folosi produsele chimice, omologate pentru utilizare în parcuri, sectorul individual, conform Registrului de Stat. Pentru o mai bună aderență a soluției, se pot folosi adjuvanți. Dacă aplicaţi preparate chimice, este necesar de asigurat o acoperire bună a frunzelor. Întotdeauna este necesar să urmaţi instrucțiunile de utilizare, dozare şi precauţiile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: