image
Sursa foto: 999.md

În raionul Râşcani a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane

Un caz de pestă porcină africană a fost depistat în satul Recea din raionul Râșcani.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor informează că pe data de 31 ianuarie, prin testări de laborator a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploataţia de porcine, amplasată în extravilanul localităţii Recea, raionul Râşcani.

Pe 1 februarie a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Râşcani, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Râşcani a demarat ancheta epidemiologică, a instituit măsuri de carantină, iar în prezent sunt în desfăşurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA.

În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricţii (zona de protecţie şi zona de supraveghere). Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: