Ca de fiecare dată, ședința a fost monitorizată de către mai mulți diplomați străini acreditați la Chișinău. Reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a prezentat, însă a solicitat instanței să amâne examinarea cauzei, iar cel al Serviciului de Informații și Securitate a lăsat la discreția judecătorilor să decidă dacă amână sau nu ședința. Fără multe discuții, completul în frunte cu președintele CSJ, Ion Druță, a decis ca procesul să continue peste o lună.

Președintele CSM, Victor Micu, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile aduse la adresa instituției. Acum trei luni, Domnica Manole a scris o cerere la CSM în vederea anulării deciziei, prin care a fost destituită din funcție în contextul în care Curtea Constituțională a decis că verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informaţii şi Securitate, care a generat eliberarea din funcție a lui Manole, este neconstituţională. CSM și-a menținut însă hotărârea.

În vara anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare, decizie care a provocat reacții din partea Delegației Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite, dar și a ONG-urilor din domeniu. Este al doilea proces intentat împotriva CSM.

Anterior, Domnica Manole a cerut CSJ-ului să anuleze hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care i-a fost ridicată imunitatea și Procuraturii i s-a permis să o urmărească penal. Atunci, Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză CSM-ului. Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr.