image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! Statele Unite impun sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

UPDATE 17:33 // Statele Unite ale Americii impun sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Despre aceasta a anunțat, cu puțin timp în urmă, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Astfel, Plahotniuc și Șor nu vor fi eligibili pentru a intra în Statele Unite ca imigranți sau non-imigranți, iar activele celor doi din SUA vor fi blocate.

„Cu doar câteva clipe în urmă, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, și a mai multor entități și persoane asociate acestora, pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri, susținute de Kremlin. Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că, imediat, orice active în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în SUA, sau sunt deținute sau controlate de alte persoane în SUA, sunt blocate și trebuie raportate către Biroul de control al activelor străine al Trezoreriei SUA”, a declarat ambasadorul.

Totodată, tranzacțiile din SUA, de fonduri, bunuri sau servicii în beneficiul persoanelor sancționate sunt interzise.

Ambasadorul SUA a precizat că sancțiunile impuse lui Plahotniuc se bazează pe Legea Magnițki și se referă la rolul său în corupția din RM.

„Mituirea forțelor de ordine de Plahotniuc pentru a-și asigura un control în 2018 reflectă eforturile sale de a captura și corupe instituțiile judiciare și aplicare a legii”, a spus Kent D. Logsdon. Precizăm că, începând cu 2020, Vladimir Plahotniuc are interdicție de călătorie în SUA.

Totodată, Ilan Șor, soția sa, Partidul Șor și câteva persoane și entități ruse sunt sancționați pentru implicarea în activități externe dăunătoare ale Guvernului Federației Ruse.

„Mai exact, se constată că aceste persoane și entități s-au amestecat în procesul electoral din RM în interesul Guvernului rus, acționând pentru a sprijini interesele Rusiei în Parlamentul RM în 2021 și au cooperat cu Rusia și alți oligarhi pentru a instiga la tulburări în RM chiar recent în iunie 2022”, a adăugat ambasadorul SUA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: