image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Tauber, pusă la zid; PP Șor a plătit 260000 de euro lui Kirkorov și Morgenshtern; 19 milioane de lei, nedeclarate la CEC

Parlamentul a votat pentru ridicarea imunității Marinei Tauber pe două capete de acuzare, de falsificare a raportului privind gestionarea financiară a partidului Șor pentru primul semestru al anului 2022 și de finanțarea partidului de către o organizație criminală.

„La 19 iulie 2022 a fost pornită urmărirea penală pe numele deputatei Marina Tauber pe faptul finanțării partidului de către o organizație criminală și falsificarea raportului financiar al partidului pentru primul semestru al acestui an. Cauza penală a fost conexată la o altă cauză penală pe faptul unei bănuieli privind finanțarea ilegală a Partidului politic Șor la alegerile locale din noiembrie 2021. Au fost acumulate suficiente probe care arată că în raportul prezentat la CEC, prezentat la 13 iulie 2022, au fost incluse date false. La rubrica cheltuieli pentru artiști, muzicieni, nu a fost indicat nimic, dar în cadrul cauzei penale au fost acumulate probe care arată că Partidul Șor a efectuat plăți către artiștii din Federația Rusă - Filipp Kirkorov și Morgenshtern - în sumă totală de 260 de mii de dolari SUA, echivalentul a 4,9 milioane de lei. Banii au fost achitați pentru concertul care urma să aibă loc pe 19 iunie 2022. Deși concertul nu a avut loc, onorariile achitate onorariile achitate nu au fost restituite”, a declarat Robu, în plen.

Întrebat de faptul că Veaceslav Valico, reprezentantul lui Veaceslav Platon, s-a declarat organizator al concertului, Dumitru Robu a spus că Interpreții ruși au fost achitați anume de partidul Șor și că „ambele grupări criminale acționează în tandem”, referindu-se la Platon și Șor.

Robu a mai precizat că lui Kirkorov i-au fost achitați 200 de mii, iar lui Morghenshtern - 60 de mii de euro.

Totodată, Dumitru Robu a spus că Partidul Șor a cheltuit penste 3 milioane de lei pentru transportarea oamenilor la protestul din PMAN în aceeași zi.

„Partidul Șor achită lunar plăți membrilor de partid în sumă de 100.000 de euro lunar. Pentru semestrul I 2022 au fost efectuate plăți în sumă de 600.000 de euro. Suma depășește substanțial suma de 228 de mii de lei indicată în raport. Cheltuielile suportate de PP Șor în primul semestru al anului 2022, de 20,5 milioane de lei depășesc substanțial suma de 1 milion indicată în raport”, a mai declarat procurorul general interimar.

Când i-a venit rândul să aibă o luare de cuvânt la tribuna Parlamentului, Marina Tauber a spus că știa încă de săptămâna trecută că astăzi va fi reținută.

„Nu trebuie să vă bucurați, totul în viață se întoarce. O să vedeți cum în câteva luni o să fiți în locul meu. Istoria se întoarce. Voi, cei din PAS, nu sunteți inventivi. Folosiți Procuratura ca bâtă politică. Noi am decis cu fracțiunea că vom vota PENTRU ridicarea imunității mele. Nu am ce să ascund, nu mă tem de nimic, nici de reținere, nici de percheziții. Da, am plecat pentru câteva zile, dar am revenit. Încă de săptămâna trecută știam, domnule Robu, că astăzi voi fi reținută. Aveți probleme în instituție, domnule Robu. Dacă sunt astăzi aici, înseamnă că nu am de ce să mă tem. O să primiți răspuns destoinic din partea noastră. Mă bucur că aveți dispoziție bună, ați acoperit pentru încă o zi spațiul mediatic. Puteți dormi liniștiți, dar o să vină ziua când veți lua bagajele și veți pleca din țară. La revedere, PAS”, a declarat Marina Tauber.

Iar deputatul PAS a compătimit-o pe Marina Tauber, despre care spune că a fost „sacrificată” de marii hoți.

„De regulă, hoții găsesc o jertfă pe care o pun să semneze toate porcăriile, iar ei stau bine pe la Londra, Tel-Aviv în timp ce altcineva răspunde. Iar ridicarea asta de imunitate la o singură persoană, pare deja a Santa Barbara. Eu altceva mă gândesc, dacă așa sume achitate lui Kirkorov, înțeleg că asta e ziua lui de lucru, fie că vine să cânte, fie să culeagă căpșuni. Atât costă ziua de lucru a omului. (...) În altă ordine de idei, e regretabil totuși, hoții mereu găsesc pe cine să sacrifice”, a declarat Lilian Carp.

După mai multe luări de cuvânt, deputații au aprobat ridicarea imunității Marinei Tauber, cu 58 de voturi.

Ședința plenară a Parlamentului - 21 iulie 2022

Ședința plenară a Parlamentului - 21 iulie 2022 Posted by Jurnal.md on Thursday, 21 July 2022

Anterior, Marinei Tauber i-a fost ridicată imunitatea pentru spălare de bani și escrocherie în dosarul „frauda bancară”. Conform regulamentului Parlamentului, cererile se înaintează pe fiecare capăt de acuzare, pe fiecare infracțiune separat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: